Recolamp, organizatie non-profit fondata de General Electric, Osram Romania si Philips Romania in 2007, a colectat si reciclat in 2014 – 476 tone de deseuri din echipamente de iluminat.
In baza acestor rezultate, Recolamp si-a indeplinit tinta europeana de colectare de 40% din media cantitatilor puse pe piata in ultimii doi ani de catre producatorii participanti in asociatie.
In 2014, Recolamp a reprezentat 164 de producatori si importatori de echipamente de iluminat, carora le-a preluat responsabilitatea legala cu privire la gestionarea deseurilor din echipamentele electrice si electronice puse pe piata.
”Anul trecut, in medie, am ridicat deseuri de echipamente de surse de iluminat de la 372 de generatori de deseuri din intreaga tara. Am reusit acest lucru datorita Protocoalelor de Colaborare pe care le avem incheiate cu peste 9.900 de locatii – cladiri de birouri, platforme industriale, magazine, spitale, primarii, firme care se ocupa cu iluminat stradal. Cand containerele sunt pline cu deseuri, in maxim 10 zile lucratoare, un colector autorizat le ridica si lasa, la schimb, noi recipiente pentru a fi utilizate in continuare”, a declarat Béla Kovács, Director General al Recolamp.
In 2014, Recolamp a produs, distribuit si avea in utilizare la diversi parteneri – generatori de deseuri, 17.000 de recipiente pentru colectarea deseurilor. Orice companie din Romania poate solicita containere customizate si poate beneficia de infrastructura nationala de colectare pe care asociatia a dezvoltat-o. Colaborarea cu Recolamp este gratuita, organizatia asigurand preluarea deseurilor de la cantitatea minima de 20 de kilograme sau 100 de bucati de becuri si/sau tuburi fluorescente.
“Rata de constientizare cu privire la prevederile legale in domeniu si preocuparea fata de protectia mediului sunt inca domenii in care mai este loc pentru imbunatatiri. Daca in acest moment avem un obiectiv national general de 4 kg de DEEE pe cap de locuitor, din care nu stim exact cat ar trebui sa reprezinte echipamentele de iluminat, din 2016 vorbim clar de o tinta de colectare de 40% din greutatea medie a produselor puse pe piata in ultimii trei ani de catre producatorii pe care ii reprezentam. Iar tinta creste cu cate 5 puncte procentuale in fiecare an, pana la 65% in 2021”, a adaugat Kovács. (A.D.).