In vederea dezvoltarii unei societati incluzive, in cadrul proiectului „ADMIS pe piata muncii” au fost lansate trei spoturi video ce incurajeaza integrarea rromilor pe piata muncii.
Cu un vadit caracter social, spoturile au la baza ideea surprinsa in motto-ul proiectului „Impreuna, prin MUNCA, putem darama bariere! Spune DA integrarii RROMILOR pe piata muncii!”. Spoturile video realizate in cadrul proiectului ADMIS se adreseaza, pe rand, persoanelor de etnie rroma, potentialilor angajatori si societatii romanesti.
Printr-un concept ce aduce in scena practica mostenirii din tata in fiu a meseriilor traditionale, tinerii rromi sunt informati cu privire la oportunitatile de accesare a pietei muncii prin urmarea unui curs de calificare, desfasurat gratuit in cadrul proiectului ”ADMIS pe piata muncii”.
Spotul video adresat angajatorilor reprezinta un fel de manifest pentru egalitatea de şanse pe piata muncii. In vederea sporirii şanselor ocupationale, spotul pune accent pe promovarea imaginii pozitive a rromilor. Astfel, intr-un cadru organizat, intre rromi si ne-rromii veniti la un interviu de angajare, se ridica un zid ce marcheaza excluderea rromilor de pe piata muncii si, poate chiar, intimidarea acestora in accesarea unui loc de munca decent. Insa, prin evaluarea obiectiva a competentelor si abilitatilor profesionale, angajatorul are puterea de a darama zidul prejudecatilor si de a include rromii in grupul majoritar.
Cu un mesaj la nivelul intregii societati, cel de-al treilea spot video contine informatii despre principiul non-discriminarii persoanelor de etnie rroma.
In calitate de reporter, Loredana Dumitru (ex-prezentator emisiunea “Rom European”, difuzata de TVR1) face o relatare de pe teren, prin care subliniaza importanta sustinerii integrarii rromilor pe piata muncii: “Sunt multi rromi in Romania cu care ne putem mandri. Insa exista si comunitati de rromi care ne-am dori sa arate altfel. Sunt acele comunitati in care se traieste in conditii precare, nivelul de scolarizare este unul scazut, cu acces limitat la serviciile de sanatate publica, dar mai ales la serviciile de informare, consiliere si formare profesionala. De aceea, pentru o societate incluziva, este esential sa sustinem integrarea rromilor pe piata muncii”. (A.D.).