Organizatia Salvati Copiii Romania lanseaza proiectul Servicii integrate pentru copiii cu probleme de sanatate mintala, copiii victime ale violentei domestice si familiile acestora. Scopul demersului este formarea de personal specializat care sa ofere sprijin si sa asigure cea mai buna ingrijire pentru categoriile vulnerabile vizate.
In acest moment, in Romania, in sistemul public de sanatate, activeaza aproximativ 200 de psihologi si 120 de medici specializati in psihiatrie pediatrica, iar ultimele estimari indica o scadere a numarului acestora, din cauza migratiei personalului sanitar. Dincolo de lipsa servicilor integrate de asistenta psihologica, pedagogica si sociala, situatia personalului specializat in domeniul sanatatii mintale a copilului si adolescentului este una sensibila.
Serviciile comunitare de sanatate mintala pentru minori sunt concentrate in 28 de centre comunitare, dintre care doua activeaza in Bucuresti. 15 judete din tara nu dispun de un asemenea centru, singurele solutii disponibile fiind spitalele de psihiatrie pentru adulti sau spitalele judetene.
Principalele obiective ale proiectului Salvati Copiii Romania le reprezinta formarea a 200 de specialisti in vederea evaluarii si interventiei, precum si furnizarea de servicii integrate de consiliere si terapie pentru 700 de copii si adolescenti (3-18 ani). In plus, proiectul isi propune sa ofere sesiuni de educatie parentala si psiho-educatie pentru 700 de parinti, in cadrul centrelor de consiliere ale Organizatiei, din Bucuresti, Iasi, Timisoara, Targu Mures si Suceava.
Tulburarile de sanatate mintala reprezinta principala cauza de dizabilitate in randul copiilor si adolescentilor, la nivel global. Astfel, potrivit estimarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), pana in 2020, peste 25% din populatia de copii a Europei va dezvolta probleme de sanatate mintala si va avea nevoie de consiliere psihologica. Netratate, aceste tulburari afecteaza sever dezvoltarea si sansa la o viata decenta.
In Romania, nu exista o statistica a numarului total de copii cu probleme de sanatate mintala. Potrivit estimarilor Organizatiei Salvati Copiii, realizate prin raportarea la datele internationale furnizate de OMS, in momentul de fata, din aproximativ 3,8 milioane de copii, peste 760.000 au o tulburare de sanatate mintala.
„Ca sa asistam la o dezvoltare reala a acestui sistem este nevoie, in primul rand, de trecerea de la interventia bazata pe medicatie, disponibila in spitalul de psihiatrie, catre interventia realizata la nivelul serviciilor educationale si de protectia copilului. Consilierii scolari si echipele multidisciplinare din directiile de protectie a copilului sunt actori cheie in identificarea si interventia timpurie si eficace in cazul acestei categorii vulnerabile”, spune Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv al Salvati Copiii Romania. (A.D.).