Organizatia Salvati Copiii solicita Comisiei pentru munca si protectie sociala din cadrul Camerei Deputatilor avizarea pozitiva a propunerii legislative de dublare a alocatiei de stat pentru copii (de la 42 la 84 de lei) si considera ca acceptarea acestei propuneri reprezinta un demers firesc in respectarea drepturilor copilului in Romania.
Inca de acum 2 luni, Salvati Copiii a trimis prima scrisoare pentru solicitarea maririi alocatiei, insa pe 12 mai, Comisia pentru munca si protectie sociala din Camera Deputatilor nu a acceptat amendamentul propus de dublare a cuantumul alocatiei la 84 de lei si de stabilire, pentru copiii cu dizabilitati, a unei alocatii unice de 200 de lei.
„Suntem incredintati de faptul ca acest efort financiar propus nu este unul facil pentru Guvernul Romaniei, insa un plan de implementare in trepte a cresterii alocatiei poate constitui o solutie realista, indiferent de dificultatile economice pe care le traverseaza tara. Astazi am trimis scrisori de reconsiderare a pozitiei pentru toti cei care au votat negativ saptamana trecuta si speram ca discutia de maine sa fie una favorabila copiilor,” a declarat Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv Salvati Copiii.
Daca, in perioada urmatoare, vor avea loc cresteri succesive ale salariului minim pe economie, conform celor declarate recent de Ministrul Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, Rovana Plumb , astfel incat acest salariu sa reprezinte 50% din salariul mediu din Romania pana in 2016, reprezentantii Salvatii Copiii considera ca aceeasi politica de majorare trebuie sa fie aplicata si in cazul alocatiei de stat pentru copii.
Mai mult, cuantumul actual al alocatiei de stat pentru copii nu reflecta respectarea principiului interesului superior al copilului consacrat prin Conventia ONU cu privire la drepturile copilului, Constitutie si Legea 272/2004 privind promovarea si protectia drepturilor copilului.
In sistemele legislative moderne, prioritatea aspectelor ce vizeaza protectia drepturilor copilului nu este considerata o amenintare la adresa drepturilor adultilor sau a politicilor adresate acestora din urma. De aceea, nu exista echivoc in a acorda copiilor o atentie speciala pentru respectarea si promovarea drepturilor lor, iar alocatia de stat este expresia modului in care autoritatile interpreteaza si respecta principiul interesului superior al copilului. (A.D.).