Asociatia Spitalului de Psihiatrie Dr.Gh.Preda Sibiu a organizat in a doua jumatate a lunii mai prima editie a conferintei “Terapii emotionale si prin arta”. Evenimentul a fost dedicat organizatiilor societatii civile implicate in programe de terapie pentru copii.
Conferinta s-a desfasurat cu participarea asociatiilor si fundatiilor care deruleaza proiecte finantate prin programul MOL Pentru Sanatatea Copiilor 2014 si s-a bucurat de suportul Bibliotecii Judetene Astra si al Fundatiei pentru Comunitate Cluj.
Asociatia Spitalului de Psihiatrie dr.Gh.Preda Sibiu, una din castigatoarele concursului de proiecte lansat in fiecare an de MOL si Fundatia Pentru Comunitate, se afla la cea de-a doua participare la acest program, fiind in derulare din luna ianuarie 2015 proiectul Spitalul Cantator. Prin acest proiect, 100 de micuti pacienti ingrijiti in sectiile pediatrice ale Spitalului de Psihiatrie dr. Gh. Preda se bucura de sesiuni de terapie prin muzica si miscare prin metoda Singende Krankenhauser.
Metodele proiectului incurajeaza experimentarea lumii sunetelor de catre copii, invatarea non formala, apropierea de instrumente muzicale, tonuri si ritmuri, incursiuni in culturile si traditiile folclorice ale popoarelor.
In cadrul conferintei a avut loc si ceremonia de recunoastere a aderarii Spitalului de Psihiatrie Dr. Gh. Preda la reteaua internationala Singende Krankenhauser, fiind astfel primul spital din Romania membru al acestei organizatii.
“Singende Krankenhauser Reteaua internationala pentru promovarea muzicii in institutiile medicale” este o organizatie cu sediul la Stuttgart, fondata de Wolfgang Bossinger, autorul lucrarii ‘Die heilende Kraft des Singens’ (Puterea vindecatoare a cantatului). Organizatia are reprezentanti in 18 tari din Europa, America si Africa, care construiesc treptat o retea de spitale si institutii medicale care doresc sa se implice in reprezentatii muzicale pentru pacienti, fosti pacienti, colaboratori si persoane interesate de domeniul sanatatii.
Cu aceasta ocazie a fost lansat si albumul Danseaza cu mine, viseaza cu mine, care contine 13 melodii vindecatoare, traduse in limba romana, utilizate in terapiile prin cantat propuse de metoda Spitalelor Cantatoare. (A.D.).