Banca Transilvania sprijina proiectul fotografic “Clujul merita”, prin intermediul caruia clujenii sunt invitati sa sustina candidatura prin postarea de mesaje in social media cu imagini ale mesajelor lor, demonstrand dorinta comunitatii de a obtine titlul.
Parteneriatul Bancii Transilvania cu Asociatia Cluj-Napoca Capitala Culturala Europeana 2021 este parte a proiectelor BT de responsabilitatea sociala prin care sunt incurajate initiativele culturale si de implicare a comunitatii. In esenta sa, ideea de Capitala Culturala Europeana reuneste oamenii, cultura si orasul – cele trei componente esentiale fara de care un asemenea proiect nu poate exista – si insufla un sentiment de mandrie si de apartenenta la comunitate si la Europa. Titlul devine astfel o sansa unica pentru orase, pentru oamenii lor, precum si pentru Uniunea Europeana in ansamblul sau.
Programul Capitala Culturala Europeana a inceput in 1985, la initiativa fostei actrite Melina Mercouri, pe atunci ministru al culturii in Grecia, si a lui Jack Lang, omologul sau din Franta. Inca de la inceput, capitalele culturale au avut ca scop apropierea intre diversele popoare ale Europei. Impactul evenimentului asupra orasului a fost puternic, atat cultural, cat si turistic si socio-economic, un numar mare de turisti alegand sa descopere pe indelete capitala europeana a fiecarui an. Orasele alese au etalat, pe rand, exuberanta culturala si diversitatea tarii lor, dar si elementele comune cu ale altor popoare, promovand cunoasterea reciproca si un sentiment de apartenenta la comunitatea europeana.
Liverpoolul se poate lauda ca a avut in 2008 cu 12% mai multi turisti, in medie, comparativ cu anul precedent; 10 milioane de oameni au participat la un eveniment cultural in acel an, iar toti copiii din toate scolile din oras au luat parte la cel putin o activitate in timpul anului. 200 de proiecte culturale gazduite de Linz in 2009 au generat 7.700 de evenimente, au implicat 5.000 de artisti si au dus la largirea paletei PIB-ului regional cu 8,4 milioane de euro; aproape 60% din locuitorii orasului Luxemburg au vizitat evenimentul CCE din 2007 si 139 de proiecte transfrontaliere au fost implementate cu parteneri din Marea Regiune. In Stavanger au avut loc in 2008 colaborari, coproductii si schimburi cu 54 de tari si 73 de delegatii internationale oficiale au fost primite la Sibiu in 2007. (A.D.).