Greenpeace alaturi de 12 organizatii de producatori agricoli ecologici, de protectia mediului, organisme de inspectie si certificare si asociatii de consumatori cer dezbateri transparente in Comisia de Agricultura pe tema organismelor modificate genetic.
Greenpeace isi manifesta ingrijorarea fata de faptul ca dezbaterile organizate de Comisia de Agricultura din Parlamentul Romaniei , pe tema organismelor modificate genetic, au fost organizate in absenta tuturor factorilor interesati.
In cadrul acestor sedinte au fost prezenti doar reprezentanti ai unor companii producatoare de pesticide si organisme/seminte modificate genetic si ai unui numar restrans de fermieri, in ciuda faptului ca este vorba de o problema atat de controversata si cu un potential impact semnificativ asupra intregului sector agricol romanesc si nu numai.
Greenpeace a solicitat recent Comisiei de Agricultura, Silvicultura, Industrie Alimentara si alte Servicii Specifice, din cadrul Camerei Deputatilor sa implice societatea civila si organizatiile de producatori ecologici si asociatiile de consumatori la toate dezbaterile publice pe care le va organiza in viitor pe tema organismelor modificate genetic.
„Consideram ca, in primul rand, la astfel de dezbateri ar trebui sa fie invitati toti factorii interesati, cu atat mai mult cei care ar putea fi afectati in mod direct de astfel de decizii. In al doilea rand, soia modificata genetic nu este permisa pentru cultivare in Uniunea Europeana in momentul de fata, iar chiar daca ar fi, nu exista niciun fundament rezonabil in baza caruia aceasta sa fie cultivata in Romania. Solicitam factorilor de decizie din domeniul agricol din Romania sa valorifice adevaratul potential pe care il are tara noastra si sa sprijine cercetarea si dezvoltarea in agricultura ecologica si, in aceeasi masura, gospodaria taraneasca, cu care nu multe state se mai pot mandri in momentul de fata,” declara Alexandru Riza, coordonator de campanii, Greenpeace Romania. (A.D.).