„Malai, sare si aer. Deci, nimic sa te ingrijoreze…”. Pufuletii Gusto sunt chiar buni, moi, au gust 100% natural. Se spune ca fabrica din Baicoi, Prahova, produce 1 milion de pungi pe zi si ca milioane de pufuleti ajung in Europa si prin alte parti. Acum cativa ani Gusto a avut si doua spoturi publicitare care au facut valva, “Headless” si “Dogface”. Apoi, Gusto s-a gandit sa faca poante saptamanale pe pungile de pufuleti, in colaborare cu reputatul caricaturist Stefan Popa Popa’s. Personajul central e Gus, un catel pus pe sotii. „Aventurile lui Gus” a ajuns la episodul 25 sau cel putin asa era acum doua zile.
Episodul 25:
Buna ziua, Radio UZ?
Da.
Am gasit un portofel cu 15000 lei, pe numele Popescu Ion.
Asa… si?
Si as vrea sa-i fac o dedicatie!
La o asemenea glumita, aparent ingenua, ai putea zambi fara probleme. Catelul e simpatic, sincer, culorile ilustratiilor sunt calde, sloganul e „Hraneste-ti optimismul!”, pufuletii se topesc in gura, viata chiar e frumoasa la 1 leu punga. Milioane de pungi cu episodul 25 au ajuns la oameni, facandu-i sa zambeasca. Cu siguranta episodul 25 a „hranit optimismul” si mintea copiilor si tinerilor. Gus e creat sa prinda mai degraba la acest grup tinta important. In acest context, un dialog si un mesaj transmis intr-o doara, fara nicio „jena” psihopedagogica si civica, este cu atat mai iresponsabil.
RAC: Ce este si ce face
In Romania exista un Consiliu Roman pentru Publicitate, organizatie neguvernamentala profesionala care „pazeste” comunicarile comerciale si cele cu caracter social ale asa-numitilor „anuntatori”, persoane fizice sau juridice care isi promoveaza produsele, serviciile etc. RAC defineste comunicarea cu caracter social ca enuntand valori morale si sociale si cultivand atitudini responsabile in raport cu normele sociale general acceptate. „Biblia” RAC-ului este Codul de Practica in Publicitate, un set de reguli etice privind publicitatea. Subiectii comunicarii trebuie sa respecte legislatia in vigoare in materie de comunicare, precum si prevederile Codului. Comunicarea trebuie sa nu incite si nici nu trebuie sa para a sustine si a incuraja la nerespectarea legii sau a bunelor moravuri (Art.6 – Responsabilitatea sociala). Comunicarea destinata copiilor trebuie sa nu ii incurajeze sa desfasoare activitati periculoase, riscante sau sa le induca un comportament antisocial. Comunicarea destinata copiilor trebuie sa nu submineze autoritatea, responsabilitatea sau valorile social-culturale ale familiei sau educatorilor (Art.7 – Comunicarea destinata copiilor).