Cel mai important eveniment de arhitectura al acestui an, Anuala de Arhitectura 2015 pune accentul pe actiunile de capacitare a comunitatilor locale si pe revitalizarea cartierelor bucurestene, avand in centru o serie ampla de proiecte in colaborare cu diverse ONG-uri si grupuri de initiativa din Bucuresti.
Ordinul Arhitectilor din Romania – Bucuresti (OAR) este parte activa in circa 20 de actiuni dedicate comunitatilor, tema Anualei de Arhitectura 2015 fiind „Construind Comunitatea”. In scopul cresterii calitatii mediului construit, arhitectii isi propun sa coaguleze comunitatile si societatea civila, actionand ca un liant intre aceste entitati si administratia locala.
OAR Bucuresti va fi prezent in 2015 prin diverse programe in zece cartiere bucurestene, respectiv Cotroceni, Tineretului, Timpuri Noi, Bucurestii Noi, Damaroaia, Drumul Taberei, Giurgiului, Giulesti, Ghencea sau Centrul Vechi. Actiunile din cadrul Anualei vor viza si integrarea in spatiul public a unor categorii sociale precum nevazatorii.
Toate aceste programe sunt posibile datorita unor parteneriate cu diverse grupuri de initiativa sau ONG-uri din domenii de activitate variate. Printre parteneri se numara De-a Arhitectura, studioBasar, Asociatia Komunitas, Grupul de Initiativa Prelungirea Ghencea, Asociatia Metodelor Alternative de Integrare Sociala sau Asociatia pentru Tranzitie Urbana.
„Ordinul Arhitectilor are un statut aparte, deoarece este un organism constituit prin lege, care dispune de o serie de parghii administrative si care, in acelasi timp, cunoaste indeaproape legislatia, problemele orasului si procedurile administratiei orasului”, explica arhitectul. Serban Sturdza, Presedintele OAR Bucuresti.„Scopul nostru este sa contribuim la calitatea arhitecturii in Bucuresti, ceea ce s-ar traduce in calitatea vietii, dar si in prosperitate pentru urbe. Societatea civila a derulat punctual o serie de proiecte comunitare. Cred ca este momentul sa ne unim fortele si sa sprijinim puternic comunitatile, cu toate parghiile si experienta in arhitectura si urbanism de care dispunem” a mai subliniat Sturdza.
Premierea celor mai bune lucrari de arhitectura in cadrul Anualei din 2015 va avea loc pe data de 1 iulie. Evenimentul de premiere se desfasoara intr-un spatiu pe care arhitectii isi doresc sa-l revitalizeze, respectiv Gradina Casei Universitarilor din Bucuresti. Expozitia va putea fi vizitata de publicul larg in perioada 1 – 12 iulie. Ca element de noutate, lucrarile premiate si Nominalizarile Anualei de Arhitectura 2015 vor fi prezentate in cadrul unei expozitii itinerante pe strada Lipscani, incepand cu data de 20 iulie. Ulterior, timp de cinci luni, expozitia va fi itinerata prin diferite cartiere si spatii publice din Bucuresti. (A.D.).