Greenpeace Romania a inaugurat recent panourile solare oferite scolii gimnaziale nr.1 din Rovinari, printr-un eveniment dedicat elevilor scolii si comunitatii locale.
Proiectul solar face parte din campania Greenpeace de a sustine tranzitia catre un viitor energetic bazat pe resurse regenerabile, cu impact negativ redus asupra mediului, sanatatii si economiei, care in acelasi timp sa sprijine lupta impotriva schimbarilor climatice.
Cele 40 de panouri solare instalate pe Scoala Gimnaziala nr.1 din Rovinari, a cate 250 W fiecare, vor asigura circa 25% din necesarul de consum al scolii. Instalatia fotovoltaica de pe scoala va putea furniza energie electrica si in sistemul national, dupa finalizarea procedurii de racordare la reteaua de distributie CEZ, procedura care este in derulare. Ulterior, scoala va avea un contor bidirectional care va permite conectarea la retea. Totodata, voluntarii Greenpeace au sustinut o prezentare deschisa pe teme de mediu, dedicata elevilor scolii beneficiare.
„Ne dorim ca investitiile in surse curate de energie si in reducerea consumului sa devina un fenomen extins in intreaga tara, la toate nivelurile: de la echiparea gospodariilor la cea a institutiilor si companiilor. Cu cat aceste investitii vor prolifera mai mult, cu atat ele vor fi mai accesibile si mai facil de implementat. Este important sa aratam ca etapa de pionierat se apropie de final si ca terenul pentru investitii la scara larga este deja pregatit”, a declarat Ionut Cepraga, coordonatorul proiectului fotovoltaic derulat de Greenpeace.
Pentru a trece la energie regenerabila este nevoie de eforturi atat la nivel decizional inalt – strategii nationale, legislatie, finantari – cat si la nivel local si individual – implementarea de proiecte, realizarea concreta a tranzitiei.
Campania Greenpeace continua prin oferirea potentialilor initiatori de proiecte in domeniul energiei regenerabile si in cel al eficientei energetice, din mediul administrativ, dar si din mediul privat a unei sinteze a surselor de finantare disponibile in prezent si in viitorul apropiat, atat pentru mediul rural, cat si pentru cel urban. (A.D.).