In perioada 1-5 iulie, Organizatia Salvati Copiii a ajuns in judetele Neamt, Vaslui si Iasi si a oferit consultatii prenatale complete gravidelor din comunitati defavorizate.
Aproximativ 60 de gravide au beneficiat de consultatie si consiliere prenatala, ecografie morfologica de sarcina si o evaluare a bunastarii fetale. Un punct important a fost informarea tinerelor mame cu privire la pregatirea pentru travaliu si alaptare. Caravana Salvati Copiii, dotata cu echipamente medicale avansate- ecograf si cardiotocograf, a ajuns in comunitatile Boghicea (1 iulie) si Bahna (2 iulie), din jud. Neamt, Mironeasa, din jud. Iasi (3 iulie), Dumesti si Bacesti, din jud. Vaslui (4 iulie). Gravidele au primit sfaturi si ingrijire medicala de la o echipa dedicata de medici voluntari din Bucuresti.
Romania continua sa se mentina pe primul loc in clasamentul nefericit al mortalitatii infantile la nivelul intregii Uniuni Europene, cu o rata de 8,5 la 1.000 de nou-nascuti vii in 2013, fata de media europeana de 3,9 la mie. Cifra este cu atat mai ingrijoratoare cu cat, potrivit estimarilor Salvati Copiii, 50% dintre aceste decese ar putea fi prevenite prin dezvoltarea de programe de suport pentru mame si copii si prin echiparea maternitatilor si sectiilor de nou-nascuti cu echipamente medicale performante.
In judetele in care se desfasoara caravana Salvati Copiii dedicata oferirii de servicii medicale femeilor insarcinate, ratele de mortalitate infantila sunt printre cele mai ridicate din intreaga tara: Neamt – 8.7 ‰, Vaslui – 9,2‰, Iasi – 7.3‰. La nivel general, Regiunea de Nord-Est a Romaniei are o rata de 8.9‰.
„Este al doilea an in care organizam aceasta caravana, iar experienta de anul trecut ne-a aratat cat de importanta este munca noastra in comunitati, in special in cele defavorizare. Procentul gravidelor care nu merg la niciun control medical pe parcursul sarcinii, din comunitatile monitorizate de catre noi, este inca foarte ridicat – de 36%. Motivele principale sunt costurile ridicate ale transportului catre cel mai apropiat punct medical adecvat, dar si lipsa cabinetelor specializate si a moaselor in comunitatile unde locuiesc”, a declarat Gabriela Alexandrescu, presedinte executiv Salvati Copiii Romania.
In Romania se constata inca un decalaj clar in functie de mediul de rezidenta. Astfel, rata mortalitatii infantile este in continuare mai ridicata in mediul rural – de 10.4‰ – in comparatie cu cea din mediul urban – de 6.8‰ (potrivit INS 2013). In anumite regiuni rurale ale Romaniei, precum cea de Nord-Est (20,1‰), cea de Sud si Muntenia (19,3‰) sau cea de Sud-Vest (18,2‰), aceasta depaseste cu mult media nationala.
Cauzele decalajului rural – urban, in ceea ce priveste ingrijirea materno-fetala, asa cum le releva cercetarile desfasurate de Organizatia Salvati Copiii, tin, in principal, de accesul redus la servicii medicale, de distanta mare pana la localitatile in care pot fi accesate astfel de servicii, de nivelul scazut de educatie al mamei si de veniturile reduse ale gospodariei. (A.D.).