Organizatia Salvati Copiii in parteneriat cu Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie, lanseaza proiectul “Centre pentru Educatie Incluziva – Servicii integrate pentru copii din grupuri defavorizate”.Valoarea totala a proiectului este de peste 2 milioane lei.
Conform Eurostat, 17,3% dintre copiii scolarizati renunta la scoala anual, ceea ce face ca Romania sa se numere printre primele patru tari din Europa cu cele mai mari rate ale abandonului scolar. De asemenea, conform datelor Institutului National de Statistica, mai mult de 1 din 10 copii, care ar trebui sa participe la invatamantul primar, nu merge la scoala. Problematica parasirii timpurii a scolii este considerata la nivel european drept „urgenta si serioasa, atat pentru individ, cat si pentru societate”.
Pentru a raspunde cat mai bine nevoilor identificate la nivel local, in cadrul centrelor vor fi derulate, in perioada iunie 2015-aprilie 2016, trei programe educationale: Gradinite estivale, Scoala dupa Scoala si A doua Sansa, de care vor beneficia 308 copii cu varste cuprinse intre 4-15 ani proveniti din medii defavorizate si aflati in risc de abandon scolar. Complementar serviciilor educationale, atat copiii, cat si familiile acestora (minim 185 de parinti) vor beneficia de consiliere sociala si sprijin in vederea asigurarii respectarii propriilor drepturi.
Devenita o constanta a programelor Salvati Copiii, in perioada premergatoare activitatilor educationale, se va desfasura un curs de pregatire a cadrelor didactice implicate in proiect. In vederea asigurarii unor servicii educationale de calitate, personalul Salvati Copiii va fi instruit cu privire la modul in care pot sprijini integrarea, retentia si participarea copiilor proveniti din grupurile sociale vulnerabile la educatie. De asemenea, proiectul va fi insotit de o campanie de comunicare si de constientizare, menita sa atraga atentia asupra problemelor actuale in asigurarea dreptului la educatie pentru toti copiii, indicand importanta pe care o are educatia in dezvoltarea armonioasa a copilului si in integrarea sa ulterioara in plan social.
„Programele educationale sunt foarte importante pentru Organizatia Salvati Copiii prin prisma schimbarilor pozitive pe care le produc atat pentru copii, cat si pentru familiile acestora. Educatia este un drept fundamental al fiecarui copil si este foarte important ca aceasta sa inceapa chiar de la 1 an, cu servicii adaptate pentru aceasta varsta”, spune Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv, Organizatia Salvati Copiii.
Activitatile proiectului vor debuta cu lansarea gradinitelor estivale, al caror scop este de a reduce diferentele de dezvoltare psiho-educationala intre copiii care au avut acces la educatie prescolara si cei care nu s-au putut bucura de acest drept. Practica de pana acum a Organizatiei Salvati Copiii arata ca acei copii care au participat la astfel de pregatire, fie doar pe parcursul vacantei de vara, au avut o rata mai mare de scolarizare. Pe langa cele patru grupe estivale din cadrul acestui proiect, Salvati Copiii va include alti 370 de copii in 17 grupe de pregatire estivala derulate cu sprijinul financiar al Kaufland si H&M, in judetele Brasov, Vaslui, Arges, Suceava, Neamt, Constanta, Dambovita, Hunedoara, Cluj, Iasi, Caras Severin, Olt, Timis si Mures. (A.D.).