Greenpeace a demarat o campanie nationala de recrutare de voluntari care sa activeze in monitorizarea padurilor din Romania. Voluntarii vor constitui o retea activa care va strange informatii despre starea padurilor si modul in care acestea sunt administrate.
Constituirea unei retele de voluntari este esentiala pentru obtinerea de date concrete despre taierile de padure (atat ilegale, cat si legale), care sa ajunga astfel in timp util la autoritatile de resort si societatea civila.
Voluntarii vor fi implicati in investigarea pe teren la nivel national a problemelor silvice. De asemenea, ei vor derula activitati impreuna cu autoritati, institutii, comunitati locale, pentru a identifica si dezvolta solutii care sa asigure o administrare durabila a padurilor Romaniei. Formularul de inscriere pentru voluntariat este aici: https://goo.gl/VgCjM0Termenul limita de inscriere este 1 august 2015.
Situatia padurilor Romaniei este grava in contextul in care suprafata impadurita este mult sub media europeana (aproximativ 27% fata de 42%), multe dintre zonele protejate exista doar pe hartie si taierile ilegale sunt scapate de sub control. Potrivit unui studiu elaborat de Greenpeace, suprafata forestiera totala despadurita si degradata, in perioada 2000-2011 a fost de 280.108 hectare – aproximativ 28.000 hectare pe an. Cele mai afectate judete sunt Suceava, Harghita, Arges, Maramures si Cluj. Volumul taierilor ilegale este foarte mare si nu tine cont de statutul zonelor, de multe ori fiind afectate chiar si arii protejate. (A.D.).