La doar cateva zile inainte ca Japonia sa marcheze un an (11 martie 2011) de la tsunami si de la dezastrul nuclear care a urmat, reprezentantii a peste 50 de organizatii si mai multe personalitati din toata lumea au lansat astazi o scrisoare deschisa catre liderii lumii, prin care fac un apel la investitii in energie regenerabila, sigura, pentru a pune capat amenintarii reprezentate de energia nucleara. De asemenea, scrisoarea solicita ca siguranta oamenilor sa fie o prioritate si nu protejarea industriei nucleare.
Printre semnatari se numara: Arhiepiscopul Dr. Desmond Tutu, laureat al premiului Nobel, Marina Silva, fost ministru al mediului in Brazilia, Senatorul Bob Brown, lider al partidului verde din Australia, John Hall, fost membru al congresului din Statele Unite, Richard Harvey, avocat international pentru drepturile omului, mai multi artisti, lideri ai organizatiilor pentru drepturile omului, dezvoltare si protectia mediului, precum Action Aid International, Health Care without Harm, Greenpeace International, Friends of the Earth din Statele Unite, CIVICUS, Liga Feminista a Apelului Global pentru Actiune Impotriva Saraciei si multe alte organizatii non-guvernamentale nationale.
Scrisoarea incepe astfel: „In numele a milioane de oameni din aceasta lume care traiesc sub amenintarea unui dezastru nuclear care ar putea sa le distruga vietile, va solicitam sa admiteti ca acum este momentul cand trebuie sa puneti oamenii pe primul loc si nu industria nucleara si sa faceti raspunzatoare aceasta industrie pentru riscurile si pagubele provocate de dezastrele nucleare. A venit timpul sa inlaturati riscurile energiei nucleare din vietile oamenilor si sa treceti economiile tarilor la sisteme de energie curata si sigura.”
Pentru sute de mii de oameni din Japonia, impactul dezastrului nuclear de la Fukushima continua si acum. Ei sunt expusi contaminarii radioactive, au fost evacuati din case, stramutati din comunitatile lor, si-au pierdut slujbele si traiesc cu frica permanenta pentru copiii lor, care ar putea suferi de pe urma expunerii pe termen lung la radiatii. Aceste aspecte s-ar putea repeta in orice tara ar avea loc un dezastru nuclear.
Scrisoarea puncteaza faptul ca dezastrul nuclear de la Fukushima a rezultat de fapt de pe urma esecului institutiilor din Japonia care trebuiau sa protejeze oamenii de un asemenea accident. Aceste erori institutionale se pot repeta in orice tara care detine reactoare nucleare, expunand riscului milioane de omameni, pentru ca guvernele „sunt mult mai preocupate de protejarea profiturilor industriei nucleare decat de a-si indeplini responsabilitatea de a proteja oamenii.”
Greenpeace va trimite scrisoarea deschisa liderilor de pretutindeni pentru a-i incuraja sa elimine riscurile energiei nucleare din lumea intreaga.
Greenpeace Romania – Ionut Cepraga, coordonator campanii