Fundatia Vodafone Romania, in colaborare cu Asociatia Samaritenilor din Romania si Ambulanta Samaritanus din Targu Mures, a dezvoltat un sistem de comunicare si avertizare in timp real, care le permite persoanelor cu deficiente de auz si vorbire sa solicite ajutor de urgenta, prin intermediul unor mesaje predefinite.
Proiectul, finantat prin intermediul programului “Mobile for Good”, permite accesul utilizatorilor la un call-center specializat, dedicat, accesibil non-stop.
“Ideea aplicatiei a venit ca o necesitate. Este cunoscut faptul ca acest segment de populatie defavorizat este activ social. Pentru acesti oameni, capacitatea de comunicare este redusa la limbajul mimico-gestual si lipsa prezentei unui vorbitor ambiental langa ei ii pune in situatia de a nu putea solicita ajutor in situatii de urgenta”, a spus Varga Zsigmond, coordonatorul proiectului.
In momentul in care o persoana surdo-muta apeleaza unul dintre cele patru butoane de panica oferite de aplicatie instalata pe smartphone, in dispeceratul Ambulantei Samaritanus apare numele apelantului, afectiunile medicale de care sufera si locul in care se afla.
“Viata este salvata de catre medici si salvatori, nu de aplicatii, in schimb aplicatia ii ajuta pe surzi sa semnaleze o situatie de urgenta si sa ceara ajutor. Spre exemplu, exista un caz in care s-a solicitat ajutor de urgenta prin aplicatie, viata solicitanului fiind in pericol, s-a intervenit la timp si a fost salvat. Respectiva persoana traieste dupa sapte interventii chirurgicale si doua luni de spitalizare”, a mai precizat acesta. Potrivit informatiilor oferite de Asociatia Samaritenilor, in Romania exista peste 21.000 de persoane surdo-mute, iar pana in prezent 400 de persoane surde au instalat aplicatia pe telefoanele proprii.
Aplicatia destinata surdo-mutilor poate fi instalata la cerere, doar pe baza unui formular prin care este exprimat acordul instalarii acesteia pe telefonul propriu. In plus, este nevoie ca medicul de familie sa certifice bolile cronice de care sufera beneficiarul. Aplicatia se adreseaza tuturor persoanelor surde din Romania, neexistand o restrictie regional-geografica. “Pentru viitor, ne-am propus sa extindem utilizarea aplicatiei la 1.000 de utilizatori surzi, pe intreg teritoriul Romaniei”, a mai precizat Varga Zsigmond. (A.D.).