539 de copii, reprezentand peste 96% dintre cei care au frecventat gradinitele de vara ale organizatiei Salvati Copiii, au inceput luni anul scolar 2015-2016: 257 in gradinite si 282 la scoala.
Programul Gradinite Estivale a pornit din nevoia de a asigura sanse egale de acces la educatie copiilor aflati in pragul excluziunii sociale, care nu au beneficiat de pregatire prescolara. Timp de doua luni, in perioada iulie-august, copiii au participat la activitati de educatie prescolara menite sa ii ajute sa isi insuseasca cunostintele si abilitatile necesare pentru inscrierea in sistemul educational. Cei 539 de copii integrati in scoli si gradinite vor fi monitorizati pe tot parcursul anului școlar.
Proiectul a fost initiat in contextul in care, in Romania, multi copii, cu precadere cei care provin din diferite grupuri vulnerabile, nu au acces sau abandoneaza educatia timpurie, acest lucru avand consecinte negative asupra lor, ca viitori adulti, asupra comunitatilor din care fac parte și, nu in ultimul rand, asupra societatii in ansamblu.
„Este foarte important ca orice copil sa poata avea sansa de a beneficia de educatie timpurie, in institutii de specialitate. In primii ani de viata, copilul are un potential urias de receptare de cunostinte si formare de deprinderi care-i vor folosi in viitor. Pe langa achizitiile imediate, accesul copiilor la un program de educatie timpurie il va ajuta sa aiba o evolutie scolara satisfacatoare, o buna sanatate emotionala si, in general, o buna calitate a vietii”, spune Gabriela Alexandrescu, presedintele executiv al Organizatiei Salvati Copiii Romania.
Conform datelor Institutului National de Statistica, participarea la gradinita a copiilor de 3 – 5 ani, a scazut de la 84,1%, in anul școlar 2012-2013, la 83,8%, in anul școlar 2013-2014. Pentru grupa de varsta 3 ani este remarcabila diferenta majora de integrare preșcolara intre copiii din mediul urban (unde 81% merg la gradinita), și cei din mediul rural (unde doar 67% se bucura de acest drept).
Totodata, participarea la educatia preșcolara a copiilor romi este mai scazuta decat in restul populatiei. Un studiu recent arata ca aproape 76% dintre copiii și tinerii romi sub 19 ani declara ca nu au mers niciodata la gradinita. Același raport arata ca trei sferturi dintre copiii romi care au abandonat scoala nu au mers la gradinita. (A.D.).