Cel mai recent raport al Greenpeace, Scenariul [R]evolutiei Energetice 2015 , demonstreaza ca omenirea poate face tranzitia catre 100% energie regenerabila, pana in anul 2050.
Raportul nu prezinta doar aspecte legate de tehnologie, ci si costurile unei asemenea tranzitii si impactul acesteia asupra ocuparii fortei de munca din sectorul energetic. Astfel, analiza arata ca o tranzitie catre 100% energie regenerabila ar crea locuri de munca si ar fi competitiva din punct de vedere al costurilor. Mai mult, economiile realizate la costurile combustibililor fosili ar depasi valoarea investitiilor necesare.
In decurs de 15 ani, procentul de electricitate generata din surse regenerabile s-ar putea tripla, de la 21% cat este astazi la 64% – aproape doua treimi din electricitatea generata la nivel global ar putea veni din surse regenerabile. Chiar si cu dezvoltarea rapida a unor tari precum Brazilia, China si India, emisiile de CO2 ar putea scadea de la nivelul actual de 30 de gigatone pe an la 20 de gigatone, pana in 2030.
„Industriile solara si eoliana au evoluat foarte mult si sunt competitive in materie de costuri cu carbunele. Este foarte posibil ca acestea sa depaseasca industria de carbune in ce priveste locurile de munca si cantitatea de energie livrata in urmatorii zece ani”, a declarat Sven Teske, expert al Greenpeace si autorul principal al studiului.
Costurile pentru investitiile necesare ar fi acoperite fara probleme din economiile cu costul combustibililor. Investitia aditionala medie care este necesara in regenerabile pana in 2050 este de aproximativ 1 trilion de dolari pe an. Pentru ca regenerabilele nu au nevoie de combustibil, economiile pentru aceeasi perioada sunt de 1,07 trilioane de dolari pe an, deci mai mult decat costurile necesare pentru investitii. (A.D.).