Organizatia Suedeza pentru Ajutor Umanitar Individual inaugureaza prima gradina terapeutica din regiune impreuna cu Kaufland Romania.
La jumatatea lunii octombrie, Organizatia Suedeza pentru ajutor Umanitar Individual a inaugurat prima gradina terapeutica senzoriala din regiune in orasul Voluntari. Intr-o prima faza, cei care vor avea acces la aceasta gradina sunt beneficiarii organizatiei, respectiv persoane cu dizabilitati servere si varstnici cu posibilitati financiare reduse si/sau fara familie.
Gradina este insa deschisa comunitatii locale si tuturor celor care vor sa se bucure de terapie senzoriala si prin gradinarit si se va intretine din donatiile acestora. Este prima gradina terapeutica din regiune, initiative similare fiind doar in Galati si judetul Arad, in cadrul spitalulului de Psihiatrie Mocrea.
“Suntem deosebit de fericiti sa deschidem aceasta gradina publicului larg. Este un proiect pentru realizarea caruia organizatia s-a luptat de peste un an de zile, cautand resurse si sponsori si participand la competitii de proiecte. Realizarea acestui proiect este posibila cu sprijinul Kaufland Romania, unul dintre principalii sustinatori ai proiectelor noastre”, spune Mihaela Mohorea, directorul Organizatiei Suedeze pentru Ajutor Umanitar Individual.
Gradina va avea 200 metri patrati iar pentru amenajarea acesteia, Organizatia a apelat la inginerul horticol Carmen Uscoiu, specialist consacrat cu o vasta experienta in amenajarea gradinilor, care a ales soiuri si esente speciale: hibiscus de gradina, cornus sanguinea, chiparos de California, larice (singurul conifer cu ace cazatoare), cornus sanguinea , magnolie mov. Mai mult, au fost proiectate alei speciale cu conuri de brad, nisip, pietris, piatra de rau, care are efecte maxime pentru relaxare, talpile fiind stimulate pe principiul presopuncturii.
“Gradina este o initiativa in care ne-am propus sa oferim terapie prin gradinarit dar si terapie senzoriala, aceasta ajutand la stimularea simturilor, reconectarea cu natura, imbunatatirea starii de sanatate si cresterea gradului de independenta pentru beneficiarii nostri varstnici sau cu dizabilitati. De asemenea, gradina terapeutica aduce impreuna grupurile noastre tinta cu comunitatea”, completeaza Oana Mihailescu, coordonator strangere de fonduri in cadrul organizatiei si initiator al proiectului.
Organizatia Suedeza pentru Ajutor Umanitar Individual” ofera de 24 de ani servicii sociale, dupa modelul suedez, pentru persoane cu dizabilitati servere cat si pentru varstnici cu posibilitati financiare reduse si/sau fara familie. Infiintata in 1992 cu sprijinul organizatiei suedeze “Individuell Manniskohjalp”, asociatia are in prezent inscrisi pe liste 250 de potentiali beneficiari ai serviciilor. 160 de persoane cu dizabilitati si varstnici beneficiaza de serviciile asociatiei in fiecare pe an. Organizatia a atras in ultimii doi ani 38 de sponsori companii, institutii, autoritati, precum si 50 de donatori individuali si are 10 persoane cu dizabilitati angajate atat in cadrul organizatiei cat si in afara acesteia, precum si un mare numar de voluntari. (A.D.).