Potrivit datelor furnizate de ANAF, in 2014, 137.909 de societati comerciale au realizat profit. Dintre acestea doar 28.545, reprezentand 21% din total, au inregistrat cheltuieli de sponsorizare, mecenat sau cu burse private, suma totala directionata anul trecut fiind de peste 554 de milioane de lei.
Din analiza datelor privind cifra de afaceri si impozitul pe profit pentru 69.000 de companii si extrapolarea acestora la datele furnizate de ANAF, HOSPICE Casa Sperantei, EY Romania si ARC au concluzionat ca suma totala care putea fi directionata de companii catre sectorul non-profit prin sponsorizare in 2014 ajunge la echivalentul a 318 milioane de euro.
Desi facilitatea fiscala oferita de legea sponsorizarii este cunoscuta de 87% dintre IMM-uri, doar 52% dintre companiile respondente spun ca au directionat fonduri cu ajutorul acestui mecanism catre sectorul neguvernamental in 2014 – conform sondajului Cum vad ONG-urile si IMM-urile legea sponsorizarii?, realizat de HOSPICE Casa Sperantei, EY Romania si Asociatia pentru Relatii Comunitare, in perioada 20 octombrie – 20 noiembrie 2015.
Cele trei organizatii au lansat astfel o dezbatere pentru promovarea Legii sponsorizarii, aflata in vigoare de 21 de ani si care nu beneficiaza de publicitatea necesara pentru a ajuta la directionarea fondurilor de la companii catre organizatiile non-guvernamentale.
Recent a fost lansata a doua ediţie a acestei cercetarii care analizeaza nivelul de notorietate a Legii sponsorizarii, dar si modul in care a fost utilizata in ultimele 12 luni de catre ONG-urile si IMM-urile din Romania. La cele doua chestionare online aplicate anul acesta au raspuns in total 75 de reprezentanti ai IMM-urilor si 107 de reprezentanti de ONG-uri.
Principalele concluzii ale raportului lansat includ:
- Cele mai multe dintre companii au directionat fondurile catre educatie (27%), protectie sociala (20%), sanatate (19%), sport (17%), in timp ce doar 11% pentru arta si 6% pentru mediu.
- Spre deosebire de anul 2014 cand 86% dintre ONG-uri cunosteau aceasta facilitate fiscala si 14% care nu o cunosteau, in 2015 procentul celor o cunosc creste la 90% in timp ce 10% spun nu o cunosc.
- Principala metoda folosita de ONG-uri ca sa convinga companiile sa isi redirectioneze banii prin facilitatea 20% este apelarea la prieteni comuni sau cunoscuti, contactul direct/in persoana, urmat de contactul prin telefon si de solicitarea directa prin posta electronica.
- In raspunsurile primite de la ONG-uri, cea mai des mentionata persoana care se ocupa de promovarea facilitatii 20% este presedintele organizatiei. (A.D.).