Comisia Europeana a acordat peste 1,2 miliarde de euro pentru finantarea a 23 de proiecte de demonstratie puternic inovatoare privind energia din surse regenerabile in cadrul primei cereri de propuneri pentru asa-numitul program de finantare NER300.
Proiectele vor fi cofinantate cu venituri obtinute din vânzarea a 200 de milioane de certificate de emisii din rezerva pentru instalatiile nou intrate (NER) din cadrul schemei UE de comercializare a certificatelor de emisii. Proiectele acopera o gama larga de tehnologii privind energia din surse regenerabile – bioenergia (inclusiv biocombustibilii avansati), energia solara concentrata, energia geotermala, energia eoliana, energia oceanelor si administrarea energiei din surse regenerabile distribuite (retele inteligente – smart grids).
„Decizia de astazi este o etapa majora in politica UE privind schimbarile climatice. Programul NER300 actioneaza ca un mecanism «Robin Hood» care obliga poluatorii sa plateasca pentru proiecte de demonstratie la scara larga in domeniul noilor tehnologii cu emisii reduse de dioxid de carbon. Ajutorul in valoare de 1,2 miliarde de euro – suma platita de poluatori – se va adauga la cele 2 miliarde de euro provenite din investitii private pentru cele 23 de proiecte de demonstratie cu emisii scazute de dioxid de carbon selectionate”, a declarat Connie Hedegaard, comisarul pentru politici climatice.
Odata intrate in etapa de derulare, proiectele vor contribui, in mod colectiv, la cresterea productiei anuale de energie din surse regenerabile in Europa cu aproximativ 10 TWh, valoare corespunzatoare consumului anual de combustibil a peste un milion de autoturisme. Mai mult decât atât, scopul este de a realiza cu succes o demonstratie privind tehnologiile care vor contribui ulterior la cresterea substantiala a productiei de energie din surse regenerabile in UE.
Impreuna, proiectele câstigatoare vor implica participarea a mii de lucratori cu norma intreaga in cursul etapei de construire (urmatorii 3-4 ani). In etapa de derulare vor fi angajati aproximativ o mie de lucratori cu norma intreaga care vor asigura functionarea instalatiilor pentru urmatorii 15-20 de ani. De asemenea, se urmareste obtinerea unor efecte pozitive in domeniul cresterii economice si al ocuparii fortei de munca pe intreg lantul de aprovizionare aferent acestui sector.
Finantarea NER300 va acoperi pâna la 50 % din costurile relevante ale proiectului, termenul desemnând, in esenta, costurile suplimentare fata de cele aferente tehnologiilor existente, recunoscute. Restul va fi acoperit din investitii private si/sau finantari suplimentare din partea bugetelor nationale. Finantarea NER300 va fi pusa la dispozitie anual, pe baza performantelor dovedite (cantitatea de „energie verde” produsa) si a indeplinirii cerintelor privind transferul de cunostinte.
Programul de finantare NER300 este pus in aplicare de catre Comisia Europeana in colaborare cu Banca Europeana de Investitii (BEI), pentru selectarea proiectelor, pentru vânzarea a 300 de milioane de certificate de emisii din schema UE de comercializare a certificatelor de emisii si pentru activitatea de gestionare a veniturilor. (A.D.)