Avocatul Poporului cu sprijinul UNICEF au realizat recent un raport special privind respectarea drepturilor copiilor privati de libertate in Romania.
Studiul isi propune sa determine daca si in ce masura sunt respectate drepturile copiilor privati de libertate in Romania, prin analiza perceptiilor acestora in legatura cu cele mai importante aspecte ale drepturilor lor la siguranta, demnitate umana, acces la asistenta juridica, separarea de adulti, asistenta medicala si servicii pentru promovarea sanatatii, educatiei si mentinerea legaturii cu familia si comunitatea pe perioada detentiei. Raportul analizeaza respectarea drepturilor copiilor pe intregul traseu judiciar, de la arestarea preventiva pana la executarea pedepsei sau a masurii educative dispuse de instanta de judecata.
Asigurarea scolarizarii tuturor copiilor privati de libertate si/sau formarea lor profesionala, fara exceptii, reconstruirea codului etic al acestor copii prin incurajarea si recompensarea comportamentelor pozitive, pro-sociale in timpul detentiei, aplicarea legii si a normelor si standardelor internationale, precum si popularea mediului de recluziune cu modele pozitive – respectiv cu un personal corect, obiectiv, non-violent, motivat de „indreptarea” constienta, prin mijloace pozitive, a copiilor delincventi – sunt masuri esentiale, care pot conduce la scaderea semnificativa a numarului copiilor care revin in sistemul penitenciar ca tineri adulti.
Cateva rezultate:
- Aproximativ 68% dintre copiii inclusi in esantion au spus ca au fost purtati in catuse in public, dintre care aproximativ 20% au spus ca au fost incatusati alaturi de un adult.
- 57% dintre copiii intervievati au spus ca nu li s-au comunicat drepturile pe care le au, la momentul retinerii; 63% dintre acestia au declarat ca nu li s-a spus ca pot face reclamatii.
- 42% dintre copii au declarat ca au primit avocat imediat ce au fost adusi la politie, aproximativ 30% ca au primit avocat dupa o perioada de timp, in timp ce aproape 27% ca nu au avut avocat pe perioada desfasurarii anchetei politiei.
- Aproximativ 30% dintre copii au impartit camera din arestul politiei cu adulti, fapt care contravine Regulilor Organizatiei Natiunilor Unite (ONU) pentru protectia copiilor privati de libertate (punctul 29, capitolul IV) si Regulilor Minime ale ONU cu privire la Administrarea Justitiei Juvenile (Regulile de la Beijing), punctul 13.4.
- Aproximativ 22% dintre copii au declarat ca au fost victime ale abuzurilor fizice in arestul politiei, cele mai multe comise de catre ofiteri de politie, procurori sau gardieni.
- 62% dintre copii au declarat ca infatisarea in instanta nu a fost privata, in sala de judecata fiind de fata public, avocati si/sau alti inculpati din alte cauze, fapt care contravine art. 485 alin. 2. din vechiul Cod de Procedura Penala.
- 66% dintre copiii intervievati declara ca au fost informati la depunerea in unitatea de detinere a ANP in legatura cu drepturile si obligatiile pe care le au; 34% afirma ca nu au fost informati.
- Aproximativ 30% dintre copiii intervievati au declarat ca au fost victime ale abuzurilor fizice (inclusiv viol), cele mai multe comise de ceilalti copii detinuti, situatie care confirma ca violenta intre copiii custodiaţi continua sa fie tratata cu inacceptabila lejeritate.
- 86% dintre copii afirma ca au putut merge la medic de fiecare data cand au avut nevoie, iar 78% ca au primit medicamente de fiecare data cand au avut nevoie. In acelasi timp, aproape trei sferturi dintre copii (72%) spun ca s-au imbolnavit in timpul detentiei.
- Mai mult de jumatate dintre copii (55%) au declarat ca mancarea este inadecvata.
- Peste 33% dintre copii nu sunt vizitati de membrii familiei, iar 35% nu au primit niciodata pachet.
- Peste 90% dintre copii declara ca pot vorbi cu un psiholog sau educator oricand au nevoie.
- 90% dintre copii pot participa zilnic la activitati sportive, insa 54% dintre copiii intervievati sustin ca nu au oportunitatea de a invata o meserie. (A.D.).