Aproximativ 70% dintre elevii din România sunt de părere că inteligența artificială (IA) va juca un rol semnificativ în viața lor profesională, în timp ce doar puțin peste jumătate (54%) simt că sunt pregătiți de către școală pentru a utiliza această tehnologie, potrivit unui studiu al Fundației Vodafone.
Doar 40% dintre aceștia consideră că profesorii lor sunt competenți în utilizarea IA, în timp ce peste 70% dintre elevi susțin că au învățat despre această tehnologie de la colegii lor.
Fundația Vodafone a identificat un nou „decalaj de competențe” în domeniul inteligenței artificiale (IA) prin studiul “Inteligența artificială (IA) în școlile europene”, realizat pe un eșantion de 7.000 de elevi din șapte țări europene, cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani. Rezultatele arată că integrarea inteligenței artificiale și a instrumentelor digitale în școli se află acum într-un moment critic și confirmă că, deși potențialul imens al inteligenței artificiale este recunoscut pe scară largă de sectorul educațional, nu există încă resurse complete sau echitabile în sălile de clasă. Concluziile principale ale studiului arată că:
- Există inegalități în accesul la conectivitate și instrumente de IA pentru elevii provenind din familii cu venituri mici;
- La nivel european, lipsesc competențele, conținutul și îndrumările în domeniul IA în sectorul educațional;
- Elevii sunt îngrijorați de inechitatea și inegalitatea pe care IA le-ar putea genera, dar sunt optimiști cu privire la abordările inovatoare ale învățării aduse de IA
„Cercetarea noastră sugerează că apare un nou ‚decalaj în competențe IA’, care ar putea extinde și mai mult inegalitățile în competențe digitale, în special pentru copiii din familii cu venituri mai mici. Pentru ca Europa să profite pe deplin de potențialul IA, sectorul educațional și factorii de decizie trebuie să se asigure că această nouă tehnologie face parte din curriculum pentru toți copiii, indiferent de mediul de proveniență”, a declarat Joakim Reiter, Director External Affairs al Vodafone Group și membru în boardul Fundației Vodafone.
„În timp ce elevii români recunosc că inteligența artificială joacă un rol vital în succesul lor școlar, lipsa competențelor digitale și a pregătirii profesorilor face ca această tehnologie să fie neglijată în multe școli. Totuși, utilizarea IA fără o înțelegere critică a modului în care funcționează și fără respectarea unor principii etice poate amplifica riscurile. De aceea, programul Fundației Vodafone în România, Școala din viitor, parte a inițiativei europene Skills Upload Jr., lansează noi planuri de lecții despre inteligența artificială, cu un accent pe utilizarea responsabilă și conștientă a acestei tehnologii. Aceste materiale completează resursele oferite la începutul anului școlar 2024/2025 în parcursul Pregătiți pentru viitor”, a adăugat Angela Galeța, Director Fundația Vodafone România.
Studiul arată că 27% dintre elevii europeni intervievați s-au simțit depășiți atunci când a fost vorba de utilizarea IA la școală, iar cei din familii cu venituri mai mici sunt cei mai expuși decalajului de competențe. În România, nivelul de familiarizare cu IA este cu atât mai ridicat cu cât părinții elevilor au un nivel de educație mai ridicată și în același timp și venituri mai mari – 65% dintre copiii cu părinți care declară că „trăiesc confortabil” sunt destul de sau chiar foarte familiarizați cu IA.
Concluziile studiului sugerează că lipsa de competențe digitale în rândul profesorilor, precum și cea a acordării de importanță pentru acest subiect în școală și la nivel de politici educaționale are ca urmare un deficit de competențe în domeniul inteligenței artificiale. 74% dintre toți elevii chestionați cred că inteligența artificială va juca un rol semnificativ în viața lor profesională, dar mai puțin de jumătate se simt pregătiți corespunzător de școlile lor pentru a utiliza această nouă tehnologie.
Inegalități în acces la IA
În România, părinții cu educație superioară (indicator care este de regulă puternic asociat cu statut social și nivel de venituri ridicate) pot asigura într-o mai mare măsură copiilor acces permanent la tehnologie digitală: 47% față de doar 40% în cazul părinților cu un nivel mediu și scăzut (între care nu există diferențe).
Nivelul de familiarizare al copiilor cu IA este cu atât mai ridicat cu cât părinții acestora au un nivel de educație mai ridicată și, în același timp, și venituri mai mari – 65% dintre copiii cu părinți care declară că „trăiesc confortabil” sunt destul de sau chiar foarte familiarizați cu IA.
Muntenia și București (macroregiunea 3) au cel mai ridicat scor de acces la tehnologia digitală („acces întotdeauna” – 48%), în timp ce Moldova plus Sud-estul României (macroregiunea 2) au cel mai scăzut nivel la același parametru (38%).
În același timp, nivelul de familiarizare al copiilor cu IA tinde să fie direct proporțional cu vârsta: copii de 16 și 17 ani sunt cei mai familiarizați (45% sunt destul de sau chiar foarte familiarizați) în vreme ce numai 41% dintre cei cu vârste între 14 și 15 ani și respectiv 38% dintre cei de 12 și 13 ani sunt destul de sau foarte familiarizați cu IA.
Lipsa de competențe în IA
Marea majoritate a elevilor chestionați în România (70%) consideră că IA va juca un rol semnificativ în viața lor profesională, dar doar puțin peste jumătate (54%) se simt pregătiți în mod adecvat de către școli pentru a utiliza această tehnologie. Mai mult, doar 40% dintre aceștia au apreciat că profesorii lor sunt competenți în utilizarea IA, cei mai mulți spun că au învățat despre această tehnologie de la colegii lor (72%).
Faptul că mai puțin de 50% dintre instituțiile de învățământ aveau o politică de utilizare a IA și 16% dintre copii au spus că școlile lor au interzis complet utilizarea IA poate agrava problema și mai mult.
Îngrijorare și optimism în rândul elevilor
Elevii români și-au exprimat un amestec de optimism și îngrijorare cu privire la IA, în acord cu colegii lor din celelalte țări europene, cu 56% dintre aceștia care consideră că noua tehnologie are potențialul de a face notarea mai echitabilă (media europeană = 55%). În același timp, 49% s-au temut că acest lucru ar putea duce la discriminare, iar peste 45% dintre elevii români sunt îngrijorați că inteligența artificială ar putea extinde decalajele în succesul academic. Există și optimism în modul în care IA ar putea influența inovarea, inclusiv în educație. Mulți elevi văd în IA un potențial de a-și îmbunătăți performanța academică (66%).
Ca parte a strategiei „Connecting for Good”, Fundația Vodafone derulează programul Skills Upload Jr, în parteneriat cu guverne, școli și copii din nouă țări din Europa, asigurând o abordare integrată a educației digitale.
Pe baza acestei experiențe, Fundația Vodafone consideră că acum este nevoie de o abordare mai incluzivă și echitabilă pentru a integra IA în educație. Astfel, face apel la factorii de decizie, profesori și furnizorii de tehnologie, să încurajeze elevii să adopte inteligența artificială ca instrument de învățare și succes în viitor, în timp ce dezvoltă practici etice de inteligență artificială pentru a aborda preocupările legate de siguranță, părtinire și inegalitate.
Raportului complet al cercetării poate fi consultat pe site-ul fundației.
Comisionat ca parte a strategiei Fundației Vodafone „Connecting for Good”, cercetarea a fost realizată de IPSOS, în perioada septembrie – noiembrie 2024. Un total de 7.000 de copii din Germania, Marea Britanie, Grecia, Portugalia, România, Spania și Turcia au fost intervievați. Republica Cehă a participat, de asemenea, la un studiu paralel în ianuarie 2025.