Membrii mai multor organizatii comunitare din sudul României au fost incurajati sa se implice in implementarea si monitorizarea deciziilor publice, in cadrul unui eveniment de promovare a proiectului “Comunitatea noastra, deciziile noastre”, organizat de Fundatia PACT la inceputul lunii februarie.
Proiectul vine in contextul in care cetatenii din România au o participare scazuta la procesele de elaborare si de influentare a politicilor publice. Astfel, timp de noua luni, oameni din cinci comunitati vor afla despre legislatia in domeniul participarii publice, vor invata metode participative de documentare a unei nevoi comunitare, vor alege o problema relevanta pentru comunitatea lor si vor incepe o campanie de advocacy.
“Advocacy inseamna demersul de a responsabiliza autoritatile publice sa rezolve problemele comunitare. Nu este ceva ce pot face doar organizatiile puternice, cu multi bani, ci fiecare dintre noi. O astfel de campanie presupune implicarea mai multor membri ai comunitatii, e nevoie de curaj si de perseverenta, sa intri pe geam daca te dau afara pe usa”, subliniaza Oana Preda, director executiv la Centrul de Resurse pentru Participare Publica.
Reprezentantii unor organizatii comunitare care au mai lucrat cu Fundatia PACT au identificat impreuna câteva probleme importante ale comunitatii lor ce ar putea fi rezolvate printr-o campanie de advocacy si au aflat care sunt pasii urmatori. “Problema aleasa trebuie sa fie relevanta, iar solutionarea ei realista. Apoi, trebuie sa te gândesti ce solutii propui si sa intelegi cine sunt responsabili pentru acea problema- ce interese au, ce isi doresc, la ce ar putea rezona”, adauga Oana Preda. Ea mai spune ca nu este simplu sa faci o campanie de advocacy, dar in final poti sa câstigi si sa rezolvi probleme importante.
In cadrul proiectului “Comunitatea noastra, deciziile noastre”, oameni din cinci comunitati din sudul României vor fi sustinuti sa gaseasca solutii adaptate nevoilor lor si vor fi motivati sa initieze un dialog cu autoritatile locale. La final, vor avea loc intâlniri in care autoritatile publice vor fi puse fata in fata cu cetatenii.
Proiectul “Comunitatea noastra, deciziile noastre” este finantat prin granturile SEE 2009-2014, in cadrul Fondului ONG din România. (A.D.).