Pentru prima data in ultimii 25 de ani, rata mortalitatii infantile in Romania nu inregistreaza nicio scadere. Conform datelor INS, in 2014 aceasta se pastreaza la nivelul ingrijorator de 8,8‰.
In aceste conditii, alaptarea este unul dintre putinii factori de protectie la indemana, cu eficacitate dovedita si care tine doar de educatia corecta a mamelor si de un bun suport post-natal. Organizatia Salvati Copiii sustine alaptarea exclusiva pana la 6 luni si recomandata pana la 2 ani, conform standardelor OMS.
In ciuda faptului ca beneficiile alaptarii au fost clar dovedite, numarul femeilor din intreaga lume care isi hranesc copiii la san nu a crescut in mod vizibil in ultimii ani. In Romania, rata alaptarii exclusive este de aproximativ 13%, cifra ce ne plaseaza pe ultimul loc in Uniunea Europeana. Mai mult, initierea alaptarii in prima jumatate de ora de la nastere se face, in Romania, la numai 8,3% dintre copii.
Pentru a pune lucrurile in perspectiva globala, un studio efectuat de Salvati Copiii International arata ca 95 de nou-nascuti ar putea fi salvati in fiecare ora, in intreaga lume – 830.000 de bebelusi pe an – daca proaspetele mamici ar alapta imediat dupa nastere. Astfel, daca bebelusii ar primi colostru – primul lapte matern – in prima ora de viata, sistemul lor imunitar ar fi stimulat instantaneu, iar sansele de supravietuire s-ar tripla.
In Romania, in maternitatile publice nu exista un program de suport post-natal adecvat, pentru tinerele mamici, care sa incurajeze alaptarea. De asemenea, cele numai 600 de moase angajate in sistem, pentru aproximativ 180.000 de nasteri pe an (conform datelor INS), demonstreaza o scadere importanta a utilizarii competentelor acestora.
In mediul rural se nasc peste 40% dintre copiii din Romania si tot in mediul rural este inregistrat nivelul cel mai ridicat de prematuritate. Aici, rata mortalitatii infantile este in continuare mai mare – de 10.4‰ – in comparatie cu cea din mediul urban – de 6.8‰ (INS 2013). Alaptarea este un factor important, ce ar contribui la scaderea acestor procente.
“Enterocolita ulcero-necrotica este o complicatie foarte frecventa in cazul nasterilor premature sau a copiilor cu greutate mica la nastere. Aceasta afectiune demonstreaza faptul ca mucoasa intestinala fragila trebuie crutata o perioada de timp de mancare, astfel incat alaptarea exclusiva nu este numai recomandata, ci este chiar salvatoare”, spune Dr. Ilinca Gussi, obstetrician. (A.D.).