Asociatia UMA ED, in parteneriat cu Asociatia Parcul Natural Vacaresti, lanseaza proiectul BiotopArt Bucharest, o initiativa de pionierat in Romania care se bazeaza pe utilizarea artelor vizuale contemporane in folosul conservarii biodiversitatii si educatiei pentru natura intr-o arie naturala protejata.
Proiectul este finantat de Centrul de Proiecte Culturale al Municipiului Bucureşti – ARCUB si Primaria Municipiului Bucuresti. Proiectul pilot propune un nou spatiu de experiment colaborativ la care vor participa opt artisti vizuali, ceramisti si sculptori, si membri ai echipei de administrare a Parcului Natural Vacaresti.
Artistii vor face schite, machete si apoi obiecte urmarind atat necesitatea imbunatatirii conditiilor de hranire si reproducere pentru anumite specii de insecte, pasari, reptile sau amfibieni, cat si principii estetice de integrare a unor obiecte de arta intr-un mediu natural. Creatiile artistilor vor lua forma unor obiecte precum “hoteluri de insecte” din ceramica arsa si lemn, cuiburi artificiale si hranitori pentru speciile de paseriforme care cuibaresc sau care ierneaza in zona si hibernacule sau zone de innoptare pentru amfibieni si reptile.
Obiectele de arta vor fi mai intai executate la scara mica pentru a fi expuse in Observatorul Parcului Natural Vacaresti in cadrul unui vernisaj si a unei expozitii inedite. Astfel, vizitatorii vor putea afla cum interactioneaza si depind de lumea naturala operele de arta, vor putea discuta cu artistii si vor afla mai multe informatii despre biodiversitatea celui mai mare spatiu verde al capitalei. Totodata, ulterior, obiectele vor deveni subiectul unor trasee tematice de vizitare in perimetrul Parcului Natural Vacaresti. Intregul proces de colaborare va fi documentat audio, video si foto.
In toamna va fi organizata la Centrul de Observare al Parcului Natural Vacaresti si o dezbatere la care vor participa speakeri din cele trei domenii abordate in proiect: arta contemporana, stiinta mediului si educatia ecologica. In cadrul evenimentului vor avea loc discutii pe marginea rezultatelor proiectului pilot si a posibilitatii de a continua acest tip de interventie. (A.D.).