In perioada noiembrie 2014-noiembrie 2016, asociatia CRIES-Centrul de Resurse pentru Initiative Etice si Solidare a fost partener in cadrul proiectului Be part of CSA!, care si-a propus dezvoltarea unor noi instrumente de promovare a agriculturii sustinute de comunitate.
O echipa de lucru interdisciplinara din Romania, Ungaria, Cehia si Franta a participat la realizarea instrumentelor de lucru si a activitatilor din proiect, astfel:
- elaborarea unui curriculum de training non-formal, adresat consumatorilor si producatorilor;
- organizarea unor sesiuni de formare – in Romania au beneficiat de aceste sesiuni peste 80 de consumatori si producatori interesati de initierea unui parteneriat ASAT, dar si de aprofundarea mecanismelor de consolidare a parteneriatelor deja constituite;
- realizarea unui film de promovare a agriculturii sustinute de comunitate;
- realizarea unei brosuri de explicitare a conceptului si de prezentare a unor diferite modele de agricultura sustinuta de comunitate din Europa.
“Implicarea in acest proiect ne-a permis sa intelegem mai bine cum evolueaza domeniul agriculturii sustinute de comunitate la nivel european, dar si sa dezvoltam strategii comune de actiune in regiune. Ne confruntam cu probleme similare, cum ar fi disparitia micilor producatori, reducerea accesului la alimente de calitate, dezvoltarea unei agriculturi intensive cu impact negativ asupra mediului, cresterea dependentei de industria de agro-business (tratamente, seminte, etc). In Romania, cel mai cunoscut exemplu de agricultura sustinuta de comunitate este parteneriatul ASAT, prin care consumatorii se angajeaza sa sustina mici producatori care cultiva natural, impartind cu acestia riscurile si beneficiile unei productii naturale si de sezon. Din 2008, cand am initiat acest demers, peste 1.500 de familii de consumatori au dezvoltat relatii directe cu producatori locali,” spune Mihaela Vetan, presedine Asociatia CRIES. (A.D.).