Asociatia React si Fundatia Vodafone Romania, impreuna cu Centrul de Transfuzie Sanguina Bucuresti, au organizat o sesiune mobila de donare de sange pe 9 mai, in parcul Herastrau (intrarea Charles de Gaulle), intre orele 10.00 – 14.00, in cadrul programului „O sansa pentru viata”.
Sangele donat cu aceasta ocazie va fi utilizat in spitalele din Bucuresti pentru salvarea pacientilor supusi unor interventii chirurgicale sau a celor care necesita preparate sanguine.
In Bucuresti, desi zilnic doneaza aproximativ 200 de persoane, cantitatea de sange recoltata acopera doar 70% din cerere. Mai mult, pentru a putea asigura anumite preparate dar si pentru a creste siguranta produselor sanguine, sistemul transfuzional are nevoie de donatori fideli, voluntari, care doneaza din responsabilitate fata de semeni şi societate. Sesiunea de sambata, prin sangele recoltat, ofera o sansa pacientilor din spitale si vine in intampinarea persoanelor ocupate dar interesate sa contribuie la salvarea de vieti omenesti.
Bucurestenii care au indeplinit conditiile minime pentru a deveni donatori au fost asteptati sa doneze sange benevol (fara bonuri valorice) in cadrul unitatii mobile „O sansa pentru viata” – un autobuz special compartimentat si dotat pentru a asigura circuitul necesar pe care trebuie sa il parcurga un donator de sange.
Donarea de sange trebuie sa fie un proces sigur atat pentru donator, cat si pentru primitor, de aceea persoana care doneaza trebuie sa fie sanatoasa si sa indeplineasca urmatoarele conditii:
- sa aiba varsta cuprinsa in intervalul 18 – 60 ani
- greutate 50 – 100 kg femeile si 60 – 100 kg barbatii
- sa nu fi suferit in ultimele luni interventii stomatologice sau chirurgicale
- sa nu aiba/nu fi avut urmatoarele boli: hepatita (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, epilepsie, bruceloza, ulcer, diabet zaharat, boli de inima, boli de piele, miopie peste (-) 4 dioptrii,
- femeile sa nu fie insarcinate, in perioada de lauzie, in perioada menstruala.
Inainte de donare, se recomanda consumarea unei cani cu ceai sau cafea, un mic dejun normal (legume, fructe, fara multe proteine si grasimi). Nu se fumeaza inainte si dupa donare cu o ora. In urma donarii, sangele donatorului este improspatat, imunitatea organismului creste, iar riscurile de paralizie si de accident vascular se reduc cu aproximativ 30%.
“O sansa pentru viata” este cel mai amplu program national de donare de sange derulat pana in prezent in Romania. Programul derulat de Asociatia React si Fundatia Vodafone Romania, a fost lansat in mai 2008 cu scopul de a imbunatati sistemul transfuzional romanesc. Pana in prezent, in cadrul acestuia au fost recoltati mai mult de 66.000 de litri de sange care au salvat peste 200.000 de vieti. (A.D.)