Pe 3 decembrie, Viviane Reding, vicepresedinte al Comisiei Europene, a inmanat premiul Access City 2013 orasului Berlin. Premiul a fost acordat cu ocazia celei de-a treia editii a Access City si in semn de recunoastere a abordarii globale si strategice pentru care a optat Berlinul in scopul crearii unui oras accesibil pentru toti.
Acest concurs este organizat de catre Comisie, impreuna cu Forumul european al persoanelor cu dizabilitati, iar distinctia a fost acordata in cadrul conferintei anuale organizate la Bruxelles cu ocazia Zilei europene a persoanelor cu dizabilitati. Premiul este menit sa incurajeze schimbul de experienta intre orase si sa permita imbunatatirea accesibilitatii acestora in beneficiul tuturor.
„Persoanele cu dizabilitati se confrunta in continuare cu prea multe obstacole in viata de zi cu zi,insa orase precum Berlinul sunt deschizatoare de drumuri in transformarea vietii de zi cu zi, care devine astfel mai accesibila pentru toti”, a Reding. „Accesibilitatea ofera noi oportunitati de afaceri si poate fi un adevarat stimulent pentru inovare si crestere economica”.
Juriul a selectionat orasul Berlin pentru politica sa in materie de dizabilitati, care este strategica si favorabila incluziunii. Prin intermediul acestei politici, Berlinul a investit masiv in transformarea sa dintr-un oras care in trecut a fost divizat intr-un mediu accesibil si lipsit de obstacole. Juriul a evidentiat sistemul de transport al orasului si investitiile facute in scopul imbunatatirii accesibilitatii pentru persoanele cu dizabilitati in cadrul proiectelor de reconstructie. Abordarea globala adoptata de Berlin in ceea ce priveste accesibilitatea este pe deplin integrata in politicile orasului si se bucura de sprijinul masiv al factorilor de decizie.
Ceilalti finalisti au fost: Nantes (Franta) – oras recompensat pentru abordarea sa generala vizand crearea unui oras accesibil tuturor si pentru diferite activitati de sensibilizare cu privire la accesibilitate in viata de zi cu zi. Nantes a investit in cursuri de formare pentru proiectanti si arhitecti si mentine un dialog permanent cu cetatenii pentru a le permite persoanelor cu dizabilitati sa se reuneasca si sa elaboreze proiecte comune; Stockholm (Suedia) – selectionat pentru abordarea sa pe termen lung, favorabila incluziunii, care urmeaza conceptul de „proiectare pentru toti”. Proiectul „Vision Stockholm in 2030” are drept obiectiv transformarea acestui oras, in care apa reprezinta 30 % din zona centrala, intr-un oras de talie mondiala, accesibil tuturor. Printre exemplele de remarcat se numara treceri de pietoni, toalete publice si locuri de joaca accesibile si gandite astfel incat sa se asigure accesibilitatea copiilor si parintilor cu dizabilitati.
În acest an, pe langa castigator si cei trei finalisti, juriul a acordat mentiuni speciale pentru Pamplona (Spania), Gdynia (Polonia), Bilbao (Spania) si Tallaght (Irlanda). Astfel, Pamplona a primit mentiune speciala pentru pentru mediul urban accesibil si pentru politicile durabile din domeniul mediului. Pamplona a stabilit un plan pe o perioada de patru ani de renovare a infrastructurii locale, inclusiv a orasului vechi: nivelul trotuarelor a fost redus, au fost instalate terenuri de joaca si parcuri de gimnastica pentru persoanele cu dizabilitati si persoanele in varsta, iar rampele, ascensoarele si pasarelele reprezinta solutii pentru o mai buna accesibilitate in zonele denivelate ale orasului.
La randul sau, Gdynia a primit mentiune speciala pentru eforturile sale permanente de a face accesibil transportul public: 97 % din autobuze si 58 % din troleibuze sunt in prezent accesibile persoanelor cu dizabilitati. De asemenea, orasul a introdus un sistem de informare dotat cu descrieri si indicatoare scrise cu caractere Braille, precum si cu stalpi si panouri de informare accesibile persoanelor in scaun cu rotile.
Bilbao utilizeaza IT&Cin beneficiul persoanelor cu dizabilitati, inclusiv un serviciu de informatii telefonice pentru persoanele cu deficiente de auz sau de vorbire, terminale de traducere simultana in birourile deschise publicului si bucle de inductie pentru eliminarea zgomotului de fond si imbunatatirea serviciilor pentru persoanele care folosesc aparate auditive.
Nu in ultimul rand Tallaght a primit mentiune speciala pentru gama de servicii inovatoare destinate imbunatatirii calitatii vietii cetatenilor cu dizabilitati din acest oras, inclusiv a persoanelor in varsta. Printre exemplele de astfel de servicii se numara un serviciu de reparare a strazilor si a trotuarelor in interval de 48 de ore, servicii de informare, cai pietonale accesibile, instalatii de reciclare accesibile, biblioteci accesibile si carti disponibile in diferite formate pentru persoanele cu deficiente de vedere. (A.D.)