10 Biblioteci Publice din Romania sunt incluse in proiectul “e-Bibliotecar. Aptitudini pentru Bibliotecarul Modern” derulat de ANBPR in parteneriat cu ECDL ROMANIA.
Bibliotecarii publici pot aplica la Profilul ECDL destinat lor si pot sa isi certifice competentele digitale la standard international, reusind astfel sa se inscrie in directia fireasca de redefinire a bibliotecilor ca spatii active, ce beneficiaza din plin de tehnologiile digitale.
Colaborarea a venit in urma necesitatii de a promova extinderea serviciilor de acces public la cunostințe, dezvoltare si certificare a competentelor digitale la nivelul bibliotecilor publice.
Bibliotecarii publici pot obtine certificarea ECDL PROFIL prin intermediul Bibliotecilor Judetene din Bihor, Braila, Cluj, Dambovita, Dolj, Ialomita, Salaj, Sibiu, Bibliotecii Metropolitana Bucuresti si Centrului Operational ANBPR. In urma unei analize interne ANBPR, s-au agreat trei niveluri de competenta IT accesibile atat bibliotecarilor, cat si personalului auxiliar angajat in biblioteci publice.
Nevoia actuala de informatie si cresterea gradului de utilizare a tehnologiei schimba substantial modelul traditional al serviciilor bibliotecii publice. In prezent, bibliotecile lucreaza pentru a deveni centre informationale complexe, centre de educatie permanente. Prin cresterea competențelor personalului de biblioteca in utilizarea mijloacelor IT&C, ANBPR si ECDL ROMANIA doresc sa contribuie astfel la actualizarea si modernizarea ofertei de servicii adresate publicului larg si la repoziționarea bibliotecarilor in relația cu utilizatorii.
Prin dobandirea de noi cunostințe si aptitudini in domeniul IT, biblioteca publica isi va putea creste numarul de utilizatori, iar functia de informare, documentare si cercetare a bibliotecilor va putea fi completata de o paleta intreaga de servicii aditionale moderne. Beneficiind de un profil al competențelor ECDL personalizat, dintr-un simplu gestionar de informatii, bibliotecarul modern va deveni un mediator calificat intre informatie si categorii vaste de utilizatori in interesul direct al publicului larg si al intregii societați, in ansamblul ei. In plus, pe baza parteneriatului ANBPR – ECDL ROMANIA, bibliotecile publice vor avea acces si la alte forme de colaborare in domeniul educației si certificarilor, cu beneficii pe termen lung.
Evolutia si integrarea rapida a tehnologiei digitale isi lasa amprenta si pe nevoile actuale ale comunitatii in interactiunea cu spatiul bibliotecii publice, iar aceasta, prin diversificarea serviciilor disponibile la nivelul institutiei, poate veni in intampinarea cerintelor actuale de informatie si comunicare. (A.D.).