Pe parcursul anilor 2010 si 2011 au fost inregistrate progrese in angajarea explicita a institutiilor europene de a aborda excluziunea rromilor. Declaratia de la Strasbourg a Consiliului Europei cu privire la rromi, precum si cadrul Uniunii Europene pentru Strategiile nationale de integrare a rromilor pana in anul 2020 reprezinta un puternic imbold politic de a se lua masuri concrete in aceasta directie.
Chiar daca pe alocuri anevoioasa, integrarea rromilor este cat se poate de posibila si fireasca. Este important ca tintele stabilite sa acopere cele patru obiective ale Uniunii Europene referiroare la integrarea rromilor, legate de accesul la educatie, ocupare, servicii de sanatate si locuire.
Organizatia ADIE din Franta si programul ACCEDER din Spania sunt doua exemple de bune practice privind integrarea rromilor in Europa.
Asociatia pentru Dreptul la Initiativa Economica (ADIE) este o organizatie neguvernamentala franceza, infiintata in anul 1988. ADIE ofera micro-finantari si consultanta persoanelor care provin din grupuri supuse riscului de excludere sociala, dornice sa-si dezvolte propria afacere. Imprumuturile acordate nu depasesc suma de 3.000 euro, 90 % din acestea fiind returnate organizatiei de catre beneficiari. ADIE este una dintre cele mai mari institutii de microfinantare din Europa si un exemplu de buna practica privind ocuparea fortei de munca a grupurilor vulnerabile, printre care se numara si persoanele de etnie rroma.
Programul ACCEDER din Spania a fost identificat ca fiind printre cele mai de succes programe care vizeaza promovarea ocuparii fortei de munca a rromilor din Europa. ACCEDER este un program de orientare pe piata muncii pe termen lung, concentrat pe ocuparea fortei de munca salariata si completarea interventiilor cu alte masuri sociale complementare care sa sustina accesul la piata fortei de munca.
Programul se impune prin capacitatea de promovare a accesulului persoanelor de etnie rroma la locuri de munca prin construirea/consolidarea capacitatilor de munca concomitent cu medierea cu potentialii angajatori.
In cadrul programului exista incheiate acorduri de colaborare cu nenumarate firme – inclusiv cu marile supermarketuri din Spania – unde viitorul angajator furnizeaza formarea profesionala specifica chiar la locul de munca. Cursurile sunt alese in functie de existenta oportunitatilor de angajare imediate, printre acestea enumerandu-se: servicii personale si dedicate comunitatii (ingrijire, curatenie, intretinere, etc), catering, comert, securitate, casieri, macelari etc. Cele mai multe contracte de munca obtinute au fost in sectorul serviciilor (71 %), urmate de industrie si constructii.
Nucleul metodologiei programului consta in oferirea de oportunitati de angajare pentru tineri si pentru persoanele cu sanse mai mari de succes pe piata muncii. Prin atingerea unei rate ridicate de succes la angajare, cu “cei mai de succes rromi”, programul a deschis usile angajatorilor si pentru alte persoane de etnie rroma care urmeaza sa fie angajate.
Succesul programului este asigurat inclusiv de campaniile de informare si de constientizare asupra importantei angajarii in munca a rromilor, precum si de sensibilizare a opiniei publice privind combaterea prejudecatilor si contestarea stereotipurilor. (A.D.).