82% dintre persoanele implicate activ in schimbarea sociala fac eforturi pentru a sprijini companiile care au un comportament responsabil fata de societate si mediul inconjurator in comunitatile in care opereaza. Aceasta este una dintre concluziile studiului realizat de Universitatea Walden din Statele Unite si dat publicitatii la finalul anului trecut.
Studiul “2013 Social Change Impact Report” identifica sase tipuri distincte de “agenti” ai schimbarii sociale la nivel international: consumatorii constienti social, generatorii de schimbare ultra-implicati, donatorii inspirationali, participantii consecventi, colaboratorii ocazionali si spectatorii schimbarii sociale. Fiecare tiplogie este unica in termeni de grad de implicare, factori motivationali pentru o astfel de atitudine, si importanta.
Potrivit studiului, consumatorii constienti social de cele mai multe ori cauta produsele si serviciile companiilor pe care le percep ca actionand responsabil fata de societate si mediu in comunitatile in care acestea activeaza. Acest tip de agenti ai schimbarii sociale tind sa fie influentati de un simt al dreptatii sociale si se ghideaza dupa principiile de mediu sau cele “ecologice”. De asemenea, acestia pot fi vazuti des in comunitatile online, vorbindu-le altora despre sustinerea diferitelor cauze atat la nivel local cat si international. Pentru multi dintre acestia, schimbarea sociala este perceputa ca un angajament pe viata.
“Oricui ii sta in putere sa faca diferenta, indiferent ca actioneaza la nivel micro sau macro, local sau global”, spune Cynthia Baum, presedintele Walden University. Potrivit studiului, 60% dintre participantii consecventi, sau acei indivizi care tind sa se implice in schimbarea sociala in principal pentru a ajuta la succesul in scoala sau la un loc de munca, spun ca s-au implicat in proiecte de schimbare sociala pentru ca angajatorul lor sau locul de munca la care lucreaza au incurajat o astfel de atitudine.
Cu toate acestea, acest tip de indivizi acorda o mai mica importanta implicarii personale in procesul schimbarii sociale si este mai putin probabil ca acestia sa faca donatii in bani sau servicii. Printre agentii schimbarii sociale, ei inregistreaza de asemenea si cele mai inalte niveluri ale sacrificiului personal sau al riscului asumat in urmarea obiectivului schimbarii sociale.
Studiul mai arata ca participarea la procesul schimbarii sociale si-a mentinut si in 2013 importanta, s-a raspandit si mai mult si totodata a evoluat ca si concept in societate. Educatia continua sa joace un rol vital in oferirea de oportunitati pentru implicarea in schimbarea sociala. Totodata, studiul mai arata ca daca este aplicata in randul copiilor de varste mici, educatia poate duce la o implicare mai mare a acestora cand devin adulti.
Aflat la cea de-a treia sa editie anuala, studiul a fost solicitat de Universitatea Walden si realizat online de catre compania Harris Interactive in perioada aprilie-mai 2013. Cercetarea include punctele de vedere a peste 9.000 de persoane adulte din Brazilia, China, Germania, India, Iordania, Mexic si Statele Unite. (A.D.).