Politicienii si liderii locali, nationali si ai UE se vor intalni pe 4 aprilie cu reprezentanti ai societatii civile in cadrul unei reuniuni care va avea loc la Bruxelles, pentru a discuta progresele inregistrate in ceea ce priveste integrarea romilor in intreaga Europa.
Acesta va fi primul summit al UE consacrat romilor de la instituirea, in 2011, de catre Comisie a cadrului UE pentru strategiile nationale de integrare a romilor. Obiectivul acestui summit este de a face un bilant al modului in care sunt puse in aplicare strategiile nationale privind romii prezentate anual de statele membre si de a analiza daca acestea imbunatatesc in practica conditiile de trai ale comunitatilor rome.
Printre vorbitori se vor numara presedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, presedintele Romaniei, Traian Basescu, viceprim-ministrul Bulgariei, Zinaida Zlatanova, precum si ministri si secretari de stat din alte noua state membre ale UE. Printre vorbitorii din afara sferei guvernamentale se numara George Soros, presedintele Fundatiei pentru o Societate Deschisa, si Zoni Weisz, supravietuitor al holocaustului romilor.
„Statele membre trebuie sa actioneze pentru a imbunatati viata de zi cu zi a comunitatilor rome din Europa in ceea ce priveste educatia, ocuparea fortei de munca, asistenta medicala si locuintele. Comisia va continua sa monitorizeze indeaproape actiunile concrete ale statelor membre si va conlucra cu acestea pentru a garanta utilizarea optima a fondurilor UE care sunt disponibile in urmatorii sapte ani in vederea indeplinirii acestui obiectiv”, a declarat dl László Andor, comisar pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si incluziune.
Summitul din acest an se va concentra asupra a trei provocari pentru a imbunatati integrarea romilor la nivel local: asigurarea faptului ca politicile sunt favorabile incluziunii tuturor romilor la nivel local; facilitarea directionarii finantarii UE catre nivelul local si regional pentru a sustine integrarea romilor si transformarea in realitate locala a integrarii romilor in tarile implicate in procesul de aderare.
In 2013, cinci state membre au primit recomandari specifice fiecarei tari privind punerea in aplicare a strategiilor nationale de integrare a romilor si privind rationalizarea masurilor referitoare la romi (Bulgaria, Republica Ceha, Ungaria, Romania, Slovacia).
Statele membre au la dispozitie fonduri ale UE pentru a finanta proiecte de integrare sociala, inclusiv in vederea imbunatatirii integrarii romilor in domenii cum ar fi educatia, ocuparea fortei de munca, locuintele si sanatatea. In total, aproximativ 26,5 miliarde EUR au fost furnizate pentru proiecte de incluziune sociala in perioada 2007-2013. In cadrul noii perioade financiare 2014-2020, statele membre trebuie sa rezerve pentru incluziunea sociala cel putin 20% din alocarea care le revine in cadrul Fondului social european. (A.D.).