Peste 50 de persoane din organizații non-guvernamentale, societatea civilă, administrația publică și mediul privat au participat ieri la un eveniment organizat de consorțiul Academia de Compost (ADC).
Organizatorii au prezentat rezultatele proiectului după un an de implementare, iar împreună cu participanții au identificat provocările și oportunitățile pentru extinderea rețelei de compostare comunitară locală în București. De asemenea, au anunțat că vor face un pas în plus pentru această extindere, printr-un nou concurs destinat comunităților care vor să amenajeze un punct de compostare.
Singura provocare va rămâne probabil obținerea acordurilor de amplasare din partea autorităților publice responsabile. De aceea, reprezentanții ADC fac încă un apel către primăriile de sector, pentru sprijin concret în implementarea unui proiect benefic atât pentru calitatea vieții din capitală, cât și pentru managementul deșeurilor și educarea populației în vederea colectării separate la sursă a bio-deșeurilor și a altor deșeuri.
Colaborarea, esențială pentru extinderea rețelei de compostare
În cadrul evenimentului, participanții s-au implicat activ și au contribuit cu idei la cinci mese de lucru:
- Ce ne împiedică să extindem compostarea comunitară la nivel local?
2. Cine sunt partenerii care pot accelera extinderea rețelei de compostare comunitară locală?
3. Cum colaborăm multisectorial (autorități, ONG-uri, mediul de afaceri), pentru a susține compostarea comunitară în București?
4. Cum arată un punct de compostare comunitară bine organizat (resurse materiale, umane, financiare)?
5. Cum putem implica eficient comunitățile în extinderea rețelei de compostare comunitară?
Informațiile obținute vor fi integrate în strategia pentru extinderea rețelei de compostare comunitară locală în București, care va fi elaborată în perioada următoare, de către echipa Academiei de Compost.
Un nou concurs pentru extinderea rețelei de compostare
La finalul evenimentului, participanții au avut parte de informații în premieră despre lansarea unui nou concurs prin care trei comunități din București vor beneficia de educație și infrastructură de compostare. Concursul este destinat unor asociații de proprietari, scări de bloc sau grupuri de inițiativă locală, care își doresc și își asumă demersurile necesare pentru instalarea unui punct de compostare în apropierea lor.
Mai multe detalii vor fi anunțate în curând pentru publicul larg, pe site-ul www.academiadecompost.ro, cât și pe rețelele sociale ale proiectului și ale partenerilor din proiect.