In ultimul an doar 14% dintre romani au facut voluntariat, potrivit studiului national „Responsabilitatea sociala individuala in Romania” realizat de Centrul de Marketing si Prognoza Sociala la solicitarea Asociatiei React.
Principalele motive pentru care cetatenii nu se implica in actiuni de voluntariat sunt lipsa de timp (34%), informatiile limitate privind oportunitatile de voluntariat (34%) si dificultatea de a gasi o cauza in care sa creada (16%). Cel mai cautate domenii de voluntariat sunt serviciile sociale (25%), protectia mediului (18%), educatie (13%) si sanatate (11%). Doar 7% dintre cei care au facut voluntariat declara ca s-au implicat in structuri ale economiei sociale.
In ceea ce priveste portretul robot al voluntarului roman, acesta este tanar, student sau angajat cu studii superioare, motivat de solidaritate (40%) si dorinta de imbunatatire a experientei profesionale (15%). Pentru a-i determina sa faca voluntariat, 58% dintre respondenti considera ca nu este esentiala forma de organizare sau caracterul economic al organizatiei ci implicarea sociala a acesteia. De asemenea, romanii se declara dispusi sa faca voluntariat intr-o companie daca acestea ar dona peste 20% din profit in scopuri caritabile.
De asemenea, 44% dintre respondenti au auzit de conceptele de economie sociala, intreprindere sociala sau antreprenor social. Cu toate acestea, 35% din populatie nu gaseste echivalentul acestor concepte, iar 23% dintre respondenti identifica economia sociala cu companiile mici si mijlocii si 18% cu ONG-urile.
Cele mai cunoscute structuri ale economiei sociale sunt cooperativele agricole (62%), casele de ajutor reciproc (61%) si cooperativele de credit (55%). 50% dintre romani asociaza economia sociala cu serviciile sociale, 24% cu productia sau comercializarea produselor alimentare si 22% cu sanatatea.
Studiul „Responsabilitatea sociala individuala in Romania” a fost realizat in perioada 1 august – 18 octombrie 2013 pe un esantion reprezentativ la nivel national de 830 de persoane cu varsta mai mare de 15 ani. Marja de eroare este de 3,4%, la un nivel de incredere de 95%. Acesta a vizat masurarea gradului de implicare sociala a membrilor comunitatii urmarind atat profilul voluntarului din Romania si felul in care este perceput voluntariatul cat si gradul de cunoastere al economiei sociale. (A.D.).