Sanatatea este principala tema sociala cu care se confrunta U.E (82% dintre respondent), urmata de educatie (76%) si egalitatea de sanse intre femei si barbati (62%). Domeniile sociale au per total o medie ridicata a importantei in randul romanilor.
Acestea sunt cateva dintre concluziile studiului national „Perceptia romanilor asupra agendei publice europene si a reprezentarii la nivelul institutiilor europene” realizat de Centrul de Marketing si Prognoza Sociala.
Preocuparea romanilor pentru locuri de munca se poate vedea si intre domeniile de integrare europeana, pe primul loc al importantei aflandu-se mobilitatea fortei de munca (71%). Independenta justitiei este si ea relevanta, situandu-se pe locul doi ca importanta (52%).
Dintre subiectele de interes pentru Romania, 39% dintre romani sunt impotriva extragerii gazelor de sist in timp ce 29% se declara impotriva mineritul cu cianuri. Un procent de 36% nu stiu nimic despre nici unul dintre subiecte. Integrarea Romaniei in spatiul Schengen ocupa primul loc in clasamentul temelor cu relevanta europeana (73%), urmata de sprijinirea Republicii Moldova in procesul de integrare in U.E. (51%).
Mediul este un domeniu pentru care s-au inregistrat rezultate aparent contradictorii, el nefiind vazut ca un domeniu de importanta majora (3,68 din 5). Insa temele conexe cu acesta, respectiv extragerea gazelor de sist si exploatarea aurului cu cianuri, au cunoscut un grad ridicat de impotrivire din partea respondentilor.Desi mediul nu reprezinta o tema de importanta crescuta deoarece romanii il considera un dat, in momentul mentionarii unor pericole la adresa acestuia respondentii au reactionat in sensul protejarii mediului.
Studiul a fost realizat pe un eşantion aleator de 978 de persoane, reprezentativ la nivel naţional pentru populaţia cu varsta mai mare de 18 ani. Structura esantionului a fost asigurata prin generarea aleatoare a numerelor de telefon. Marja de eroare este 3,2%, la un nivel de incredere de 95%. Interviurile au fost realizate telefonic pe baza unui chestionar structurat iar colectarea datelor a avut loc in perioada 3 martie 2014-30 aprilie 2014.
Centrul de Marketing si Prognoza Sociala (CMPS) este un ONG care utilizeaza solutii de ultima ora in domeniul cercetarii de marketing si prognozei sociale. CMPS este totodata si o intreprindere sociala cu specialisti in sisteme de filtrare fina a informatiei, capabila sa ofere cercetari de piata corecte si complete. (A.D.).