Make Fruit Fair este o campanie care face apel la cetatenii din Uniunea Europeana sa aleaga lanturi de aprovizionare echitabile. In contextul dezbaterii de la Seneca Anticafe, initiata de asociatia Mai Bine, discutiile s-au concentrate pe bananele provenite din Ecuador, exportatorul numarul 1 in lume, cu invitatul special, Jorge Acosta Orellana.
Proiectul este implementat de un consortiu de 15 organizatii europene, 4 organizatii de producatori si muncitori din Sudul Global, Camerun, Columbia, Ecuador si insulele Windward, coordonat de Oxfam Germania. Scopul pe termen lung este contributia la politici publice mai coerente ale Uniunii Europene, Statelor Membre si sectorului privat in directia dezvoltarii durabile, respectarii drepturilor omului, muncii decente si productiei sustenabile, asigurand conditii de trai si munca mai bune pentru micii producatori si muncitori din sectorul fructelor tropicale.
Jorge Acosta Orellana este un fost pilot de avioane folosite pentru a pulveriza pesticide pe planatatiile bananiere. In prezent, el este co-fondator ASTAC, o uniune sindicala a muncitorilor si fermierilor ecuadorieni din sectorul bananier. De 10 ani acesta lupta pentru apararea drepturilor lor si a participat la multiple intalniri si reportaje internationale pentru a informa Europa cu privire la exploatare, violarea drepturilor omului, precum si cu privire la comertul echitabil al bananelor provenite din tara sa de origine.
Discutiile din cadrul evenimentului s-au axat pe conditiile grele de lucru ale muncitorilor care produc fructele pe care le consumam, impactul nociv al pesticidelor asupra mediului inconjurator, ca guvernul Ecuadorului si supermarketurile din Europa sunt cei mai puternici actori implicati in acest proces si cat de putin informati sunt consumatorii romani in legatura cu comertul echitabil.
In Ecuador doar 3% dintre muncitori de pe plantatiile de banane, atat din sectorul public cat si cel privat, sunt organizati in sindicate. Jorge a adresat aceasta problema raportorului ONU din America Latina, care a recunscut ca acestia traiesc o forma de sclavie contemporana. Puterea sindicatului ASTAC este inca destul de redusa, pentru ca persoanele care lucreaza in sectorul agro-alimentar in Ecuador sunt inspaimantate de liste negre, supravegheri, urmariri si concedieri daca se alatura.
ASTAC si Jorge lupta pentru sanatatea muncitorilor, eliminarea pesticidelor si a discriminarii sexuale si de varsta. Chiar daca la inceput au avut 100 de membrii, acum sunt peste 800 de oameni afiliati si prin intelegeri de confidentialitate cu majoritatea, se asigura ca nimeni nu va suferi vreo agresiune directa din partea companiilor si angajatorilor (uneori sunt luate masuri radicale precum angajarea asasinilor platiti numiti sicario).
Datorita unei legi a guvernului ecuadorian nu se pot forma sindicate decat daca toti muncitorii-membrii lucreaza pentru aceeasi companie, un lucru imposibil din moment ce sunt 4700 de ferme care nu se pot organiza in tot atatea sindicate. Problema tine de firmele si companiile producatoare care fac lobby pe langa autoritati pentru a cenzura drepturile angajatilor care sunt platiti la limita subzistentei si traiesc in saracie cu 500 de dolari per familie (in conditiile in care in aceste familii nu lucreaza decat un singur membru, de obicei tatal).
Am discutat cu Jorge si despre produsele certificate Fairtrade care sunt bio, care afirma: Cand consumam produsele certificate Fairtrade stim ca este respectat mediul inconjurator, drepturile omului si nu se folosesc pesticide”, spune Jorge Acosta Orellana.
In tari precum Romania si multe altele, consumatorii trebuie sa cunoasca aceste probleme. Ce tip de banane consumam, care sunt brandurile care isi respecta muncitorii si mai ales cum putem ajuta la schimbarea in mai bine.
Activitatea face parte din proiectul Make Fruit Fair!, care reprezinta un consortiu global format din 19 parteneri din UE, Camerun, Columbia, Ecuador si insulele Windward, coordonat de Oxfam Germania. Proiectul este finantat de Uniunea Europeana. (A.D.).