Corteva AgriscienceTM, Divizia de Agricultură a DowDuPont, și Economist Intelligence Unit (EIU), au publicat rezultatele Global Food Security Index 2018 – GFSI (Indicele Global al Securității Alimentare, ediția 2018).
România se situează pe poziția a 38-a în acest clasament cu un scor total de 68,9 puncte – o îmbunătățire cu un punct față de anul 2017. Dintre cele trei criterii analizate România a obținut cel mai bun punctaj pentru Calitatea și siguranța alimentelor (locul 32 în lume), urmat de Disponibilitatea hranei (poziția 35) și Accesibilitatea acesteia (locul 43).
România a obținut punctaj maxim (100 de puncte) pentru un număr mare de categorii analizate de acest indice. Astfel, a fost remarcată existența unui mediu favorabil pentru siguranța alimentară, dar și o varietate mare de surse de finanțare pentru fermieri. La aceasta se adaugă un risc scăzut ca rata de urbanizare să afecteze producția agricolă.
Raportul menționează dedicarea autorităților române pentru creșterea standardelor alimentare, existența unui ghid pentru o dietă echilibrată și bogată în nutrienți, prezența unei strategii de îmbunătățire a alimentației și colectarea de date privind deficiențele populației cauzate de nutriție.
Siguranța alimentară din România este susținută de existența unei capacități suficiente de stocare a mâncării, potrivit indicelui. De asemenea, românii au acces foarte bun la surse de apă potabilă, precum și o rețea bine dezvoltată de magazine alimentare. În același timp, țara a înregistrat scoruri reduse pentru procentul mare din veniturile unei familii alocat pentru achiziționarea hranei, infrastructura din domeniul agricol și volatilitatea producției agricole, deoarece România a raportat diferențe mari între producțiile agricole înregistrate anual în ultimele două decenii.
Rezultatele acestei cercetări arată că țările cu un nivel mediu sau mic al veniturilor au înregistrat în 2018 cele mai mari creșteri, semnalând o orientare spre adoptarea unor măsuri de securitate alimentară mai eficiente. Dezvoltarea infrastructurii agricole și creșterea capacității de producție utilă pentru a hrăni o populație aflată în creștere sunt considerate principalele motive ale îmbunătățirilor consemnate de raport
În 2017, GFSI a inclus o categorie nouă dedicată mediului, subliniind nevoia de conservare a resurselor, de adaptare la schimbările climatice și de adoptare a unor practici sustenabile în agricultură. Folosind informații despre schimbarea temperaturii, despădurirea terenurilor și epuizarea resurselor de apă, categoria „Resurse Naturale și Capacitate de adaptare” a fost utilizată pentru măsurarea efectelor viitoare aduse de schimbarea mediului asupra țărilor din GFSI. Faptul că indicele a luat în calcul și date din categoria „Resurse Naturale și Capacitate de adaptare” a făcut ca scorul mediu al țărilor cu venituri ridicate să scadă mai mult decât cel al celor din alte grupe de venit.
GFSI a ajuns la concluzia că schimbările climatice globale induc un grad de nesiguranță în producerea și distribuirea hranei și creează probleme noi, fără precedent. (A.D.).