Pe 13 mai s-a dat startul concursului “Cartea Marii Negre”, prin care sute de elevi vor face cunostinta cu fascinanta lume pontica. Concursul invita profesorii si elevii sa porneasca impreuna intr-o calatorie in descoperirea Marii Negre, prin organizarea de activitati dedicate vietii marine.
In lunile mai si iunie clasele participante se vor intrece in realizarea de mini-proiecte inspirate din pachetul educativ “Cartea Marii Negre”. Adresat elevilor si profesorilor claselor I-VIII din intreaga tara, pachetul reuneste informatia teoretica cu aplicatii si metode practice care permit intelegerea aspectelor ce tin de geografia, biologia si protejarea Marii Negre.
Concursul scolar “Cartea Marii Negre” este organizat in cadrul proiectului omonim, care se deruleaza pe perioada anului scolar 2013-2014. Scopul proiectului este cresterea gradului de cunoastere a complexitatii si particularitatilor ecosistemului Marea Neagra in rândul tinerei generatii. In paralel, proiectul isi propune stimularea unei atitudini favorabile protejarii acesteia, prin diferite metode, in colaborare cu profesorii activi din intreaga tara. Instrumentul pus la indemâna profesorilor pentru atingerea acestui scop este pachetul educativ “Cartea Marii Negre”, oferit gratuit atât in format tiparit (450 exemplare), cât si in format digital, spre descarcare de pe site-ul www.carteamariinegre.ro
Concursul isi propune sa antreneze clasele din intreaga tara pasionate de natura in activitati interactive ce tin de cunoasterea si protejarea Marii Negre, inspirate din “Cartea Marii Negre”. Elevii, sub indrumarea profesorilor, vor imbina invatarea cu jocul si creativitatea si vor documenta procesul. In baza imaginilor si relatarilor primite, organizatorii vor premia clasele cele mai active si mai creative.
“Proiectul <Cartea Marii Negre> a fost, inca de la lansare, o sursa de bucurie pentru noi. Bucurie datorita atractivitatii metodelor din pachetul educativ, datorita faptului ca elevii pot aprofunda cunoasterea unui spatiu atât de popular, insa insuficient cunoscut, dar, mai ales, datorita intâlnirii cu profesori deosebiti din intreaga tara. Concursul ofera claselor implicate ocazia sa impartaseasca experientele lor de invatare. Astfel, exprimentam si promovam principiile Educatiei pentru Dezvoltare Durabila, precum procesul de invatare interactiv, dialogul, lucrul in echipa, bucuria de a invata”, spune Catalina Murariu, manager proiect “Cartea Marii Negre”.
Premiile sunt menite sa duca mai departe procesul de invatare, astfel ca marele premiu este un microscop digital de ultima generatie care faciliteaza accesul intregii clase simultan la imaginile studiate. De asemenea, vor fi oferite ca premii atlase despre Marea Neagra. In plus, toate cadrele didactice inscrise vor primi atestate de participare.
Participarea la concurs cuprinde trei etape: inscrierea (perioada 13-23 mai); pregatirea si desfasurarea activitatilor (perioada 13 mai – 9 iunie); alcatuirea si trimiterea raportului de activitate – scurt rezumat si fotografii (termen limita 9 iunie). Jurizarea va avea loc in saptamâna 9-13 iunie, iar câstigatorii vor fi anuntati luni, 16 iunie.
Proiectul “Cartea Marii Negre” este coordonat in România de catre WWF si Mare Nostrum, cu sprijinul financiar al UNDP, in cadrul Programului “Fiecare picatura conteaza”. Pachetul educativ in formula initiala in limba engleza a fost dezvoltat de WWF-Turcia, in parteneriat cu Comisia Marii Negre. (A.D.).