Pana la sfarsitul zilei de 5 noiembrie, nu mai putin 19 cereri guvernamentale pentru interdictii nationale de crestere a culturilor modificate genetic (OMG) se asteptau sa treaca necontestate de companiile de biotehnologie, favorizand ca doua treimi din terenurile agricole europene si, implicit, populatia Europei sa ramana libera de OMG.
Opozitia fata de culturile modificate genetic coincide cu momentul lansarii unui nou raport Greenpeace ce trece in revista dovezile stiințifice cu privire la riscurile pe care le prezinta acestea fața de mediul inconjurator, disfunctionalitatile pietei si utilizarea in crestere a pesticidelor.
Conform informațiilor obținute de la Comisia Europeana, companiile producatoare de organisme modificate genetic au acceptat pana in prezent toate solicitarile guvernelor de a interzice cultivarea acestora pe teritoriile lor, cu excepția celor formulate de catre Danemarca, Luxemburg si Malta, a caror termene de a primi un raspuns expira in cursul zilei de 5 noiembrie 2015.
Raportul “20 years of failure”, lansat recent la nivel european, demonteaza miturile referitoare la culturile modificate genetic. Printre ele, raportul isi propune sa demonstreze ca acest tip de agricultura, bazat pe folosirea acestor culturi nu este o solutie adecvata pentru rezolvarea unor probleme globale, precum foametea, malnutritia sau schimbarile climatice. Totodata, culturile modificare genetic nu reprezinta o alternativa economica viabila pentru agricultorii din intreaga Europa.
Directorul de politici alimentare Greenpeace UE, Franziska Achterberg declara: “De 20 de ani, culturile modificate genetic au fost sustinute doar de o campanie intensiva de marketing dusa de cateva tari, astfel incat nu e de mirare ca doua treimi din Europa s-au decis acum sa se lipseasca de ele. Acolo unde sunt cultivate, ele conduc automat la cresterea utilizarii pesticidelor si instaurarea de sisteme agricole industriale care, la randul lor, determina foametea, malnutriția si schimbarile climatice. ”
Raportul – „20 years of failure” – evidențiaza problemele care apar din relația intrinseca dintre culturile modificate genetic si pesticide.
„Acest raport reprezinta un nou semnal de alarma cu privire la incapacitatea culturilor modificate genetic de a furniza o soluție durabila la criza sistemului agricol existent. Solicitam factorilor de decizie reorientarea sprijinului politic dinspre agricultura de tip industrial, bazata pe inputuri chimice, catre o agricultura durabila, prietenoasa cu mediul inconjurator si cu oamenii pe care ii hraneste.”, a declarat Alexandru Riza, Coordonatorul Campaniei pentru Promovarea Agriculturii Durabile, a Greenpeace Romania. (A.D.).