Pe data de 9 octombrie a avut loc la Sala Dalles deschiderea expozitiei „Vederi Incantatoare. Urbanism si arhitectura in turismul romanesc de la Marea Neagra in anii ‘60–‘70”. Expozitia poate fi vizitata in perioada 10 octombrie–23 noiembrie 2014 incepand de miercuri si pana duminica in intervalul orar 10:00 – 18:00.
„Vederi Incantatoare” este prima expozitie dedicata unuia dintre cele mai coerente si inovative proiecte ale modernitatii postbelice in arhitectura romaneasca – planificarea in scopuri turistice a litoralului Marii Negre in perioada anilor ’60 si ’70. Expozitia este parte a unui proiect mai amplu de cercetare care mai include un seminar si o publicatie. Proiectul este organizat de Asociatia pepluspatru, in colaborare cu Muzeul National de Arta Contemporana.
Expozitia propune o noua lectura a identitatii vizuale si simbolice a litoralului romanesc al Marii Negre plasand arhitectura in centrul unei culturi vizuale specifice epocii, esentiala deopotriva in intelegerea politicilor turistice locale si a experientei modernizarii. Astfel, expozitia isi extinde cadrul de cercetare dinspre politicile spatiului catre politicile imaginii, revizitand cele mai importante lucrari ale acestui laborator arhitectural intre 1957–1973.
Neavand pretentia de a aborda in mod exhaustiv proiectul litoralului romanesc, traseul expozitional surprinde rolul pe care ampla sistematizare si dezvoltare arhitecturala l-a jucat in articularea unei noi viziuni a modernitatii de tip socialist, reflectand in mod direct asupra reprezentarilor implicite pe care arhitectura de „loisir” le-a proiectat in spatiul vizual si social al epocii.
Expozitia identifica proiectul arhitecturii de “loisir” de la Marea Neagra ca pe un camp experimental de interactiune intre ideologie (Stat), expresie (arhitectura) si utilizare (turist).
Explorarea expresiilor seducatoare ale arhitecturii litoralului si impactul turismului de masa asupra societatii porneste de la o lectura atenta a microcosmosului socialist, descriind diversele practici de reprezentare ale arhitecturii (spatiu de recreere colectiva si decor al utopiei socialiste) si pragmatismul economic (politicile turistice ale anilor ’60 si ’70, atentia acordata tehnologizarii si industrializarii).
Publicatia „Vederi Incantatoare” va include o serie de texte teoretice despre modificarile care au aparut in urbanismul si arhitectura de la Marea Neagra in anii ‘60–‘70”, precum si imagini din arhiva Agerpres, Arhiva de imagine a Revistei Arhitectura.
Proiectul cultural este finantat de Administratia Fondului Cultural National. (A.D.).