Asociația ACCEPT lansează campania #ProtejațiToateFamiliile, care aduce în prim plan viața de zi cu zi, provocările și nevoia de protecție legală a familiilor formate din persoane LGBTQIA+ din România.
Campania prezintă patru familii din Timișoara, Cluj, Oradea și București care vorbesc despre iubire, respect, încredere, speranță, dar și despre piedicile legale pe care le întâmpină în România.
Persoanele LGBTQIA+ nu se pot căsători și nu pot încheia un parteneriat civil în România, aceasta fiind o discriminare cu consecinţe grave. Pandemia de Covid-19 evidențiază tot mai clar efectele încălcării dreptului la viață privată și de familie în România.
Partenerii de același sex nu se pot moșteni unul pe celălalt prin intermediul moștenirii legale și nici nu pot beneficia de statutul de co-asigurat pe contractul de asigurări de sănătate al partenerului. Mai mult, membrii familiilor de același sex nu sunt recunoscuţi la spital sau în relaţie cu alte unităţi sanitare ca fiind aparţinători – prin urmare, nu pot sta unul lângă celălalt la medic sau în spital, nu pot decide pentru celălalt în cazuri de forţă majoră, nu pot ridica de la morgă corpul partenerului în caz de deces sau nu pot efectua demersurile de scoatere a certificatului de deces.
Asociația ACCEPT publică o mini-serie de interviuri filmate în casele a patru familii formate de persoane lesbiene, gay și transgender:
- Episodul 1 – Cristina și Mihaela trăiesc la Timișoara și formează o familie de 15 ani. Pentru că nu au putut oficia relația în România, au fost nevoite să se căsătorească în Islanda acum 4 ani. Căsătoria lor nu este recunoscută în România, dar este recunoscută în toate statele membre ale blocului comunitar care aplică rezoluția Parlamentului European conform căreia parteneriatele ori căsătoriile între persoane de acelaşi sex ar trebui recunoscute în toată Uniunea Europeană. Însă România nu respectă nici până astăzi decizia PE.
- Episodul 2 – Paul și Cristian ne invită în casa lor de lângă Cluj-Napoca, pe care o renovează împreună. Cei doi formează o familie, dar statul român nu le recunoaște statutul de parteneri. Armonia lor este umbrită de gândul că decesul lui Cristian, unicul proprietar al casei, ar duce la îndepărtarea lui Paul din reședința renovată din fondurile comune. Doar recunoașterea legală ca partener i-ar garanta acestuia dreptul de moștenitor al partenerului său de viață.
- Episodul 3 – Iren este o mamă lesbiană din Oradea care ne povestește cum trăiește asumat alături de cei doi copii ai săi, într-un oraș în care arareori se discută despre familiile persoanelor gay și lesbiene.
- Episodul 4 – Patrick și Billie ne povestesc despre familia lor care aparent nu ar trebui să întâmpine niciun obstacol legal. Deși Patrick este un bărbat transgender, actele sale de identitate nu au fost încă schimbate din cauza procedurilor complicate și invazive impuse de statul român.
„Protejați Toate Familiile este mesajul pe care îl transmitem autorităților din România. Este timpul să începem o conversație națională despre nevoia de protecție a tuturor familiilor și despre valorile care ne unesc. Prin campania #ProtejațiToateFamiliile aducem mai aproape de public experiențele a patru familii formate de persoane lesbiene, gay și transgender din România, care își continuă viața aici, în ciuda tuturor obstacolelor legale. Vrem să discutăm cu onestitate despre familiile noastre și să creăm un spațiu de conversație sigur. Începem cu aceste patru interviuri de familie și ne dorim ca în lunile următoare să prezentăm tot mai multe experiențe de viață ale familiilor LGBTQIA+ din România”, spune Ana Ciutu, Asociația ACCEPT.
Familiile formate din persoane de același sex nu beneficiază în România de drepturile și libertățile de care se bucură familiile recunoscute legal. Codul Civil continuă să prevadă interdicția recunoașterii legale a familiilor formate din persoane de același sex. Prin urmare, Oficiile de Stare Civilă din România nu înregistrează căsătorii între persoane de același sex, iar familiile de același sex care și-au oficiat relația în alte state nu își pot înregistra căsătoria sau parteneriatul civil în România.
România este unul dintre puținele state ale Uniunii Europene care nu recunoaște nici până în momentul de față parteneriatul civil sau căsătoria persoanelor de același sex, alături de Bulgaria, Lituania, Letonia, Polonia, și Slovacia.
În 2019, 21 de familii de același sex din România au avut curajul să calce pragul oficiilor de stare civilă și să își depună actele pentru căsătorie. Toate aceste familii au fost refuzate, iar unele dintre ele au fost tratate cu lipsă de respect de către funcționarii publici. ACCEPT reprezintă la CEDO toate aceste familii, în cauza lor pentru recunoaștere legală, în cazul „Buhuceanu și Ciobotaru c. România”. Curtea Europeană a Drepturilor Omului a deschis cazul în timp record și este așteptată să dea o decizie în viitorul apropiat.
Campania #ProtejațiToateFamiliile este realizată de ACCEPT în cadrul proiectului internațional RISE derulat în Bulgaria, Letonia, Lituania, Polonia, România și Slovacia, adică în toate cele șase state ale Uniunii Europene care nu oferă în prezent protecție legală familiilor formate de persoane LGBTQIA+.
Această campanie a fost finanțată de Programul pentru Drepturi, Egalitate și Cetățenie al Uniunii Europene (2014-2020). Conținutul acestei campanii reprezintă doar opinia autorilor și este exclusiv responsabilitatea acestora; nu se poate considera că reflectă viziunea Comisiei Europene sau a oricărui alt organism al Uniunii Europene. Comisia Europeană nu acceptă nicio responsabilitate pentru modul în care sunt utilizate informațiile din acest conținut.