Tinerii risca sa fie lasati fara competente digitale fundamentale daca scoala nu va avea o abordare integrata asupra Informaticii si Alfabetizarii digitale.
Exista o tendinta observata la nivel international ca educatia in Informatica sa fie in pericol de a fi orientata exclusiv spre programare. Aceasta directie ar putea lasa tinerii fara competentele de care au nevoie pentru a progresa la scoala, in studiile ulterioare si la locul de munca. Acesta este mesajul cheie al noului Document de pozitie lansat de ECDL Foundation la un eveniment organizat sub egida Parlamentului European de la Bruxelles.
Documentul “Informatica si Alfabetizarea digitala. Apel pentru o abordare integrata” investigheaza diferitele metode de predare a competentelor digitale in scoli si solicita ca elevii si studentii sa aiba oportunitatea de a invata bazele informaticii, incluzând programarea, in completarea competentelor ce tin de alfabetizarea digitala si tehnologia informatiei.
Impulsul politic in jurul dezvoltarii competentelor de programare devine din ce in ce mai puternic in Europa si in intreaga lume. Numeroase inițiative de promovare si predare a programarii sunt conduse de guverne nationale, stakeholder-i privați si non-guvernamentali si din mediul academic; Comisia Europeana se implica de asemenea activ in aceste eforturi. Pentru a se asigura ca aceste competente sunt dezvoltate intr-un mod consistent si de inalta calitate, este nevoie de o abordare standardizata.
Exista doua arii de competente digitale diferite – Informatica/ Stiinta calculatoarelor si Alfabetizarea digitala/ Tehnologia informatiei. Ambele ar trebui dezvoltate in cadrul educatiei formale. Competentele de alfabetizare digitala sunt la fel de importante precum cititul si scrisul si este absolut necesar sa fie detinute pentru a se putea accesa toate tematicile din programa.
Totusi, ne confruntam cu doua bariere când vine vorba de dezvoltarea competentelor de alfabetizare digitala. Prima este reprezentata de conceptul de “nativ digital”, care presupune ca tinerii ce au crescut inconjurati de tehnologii digitale au dobândit intuitiv competentele de alfabetizare digitala si, de aceea, ei nu mai necesita educatie sau training digital.
Cel de al doilea argument se bazeaza pe previziunea Comisiei Europene conform careia, pâna in 2020, Europa s-ar putea confrunta cu un deficit de pâna la 825.000 de profesionisti IT&C . Totusi, statisticile arata ca profesionistii IT&C constituie doar 5% din forta de munca din Europa . In contrast, 90% dintre slujbe vor necesita cel putin competente digitale de baza pâna in 2020, dar 40% din populatia europeana are competente digitale insuficiente si 22% nu are deloc. Aceste numere confirma ca dezvoltarea competentelor de alfabetizare digitala este la fel de relevanta precum a celor informatice.
In acest moment, trei tari din Europa au integrat sau au in plan sa integreze programarea ca parte obligatorie a curriculei din scoala primara: Anglia, Belgia si Finlanda . Sase tari europene au indicat programarea ca fiind obligatorie in invatamântul secundar superior: Bulgaria, Cipru, Republica Ceha, Grecia, Polonia si Portugalia . Cu toate acestea, in majoritatea tarilor, copiii pot sa invete codare numai in activitati voluntare after-school. Pentru a se asigura o dezvoltare in mod consistent si la o calitate inalta a acestor competente este nevoie de o abordare standardizata. (A.D.).