Oameni cu initiativa din 10 sate din judetele Arges, Calarasi, Giurgiu, Dambovita, Mehedinti si Valcea vor lucra impreuna cu comunitatile lor pentru a transforma spatiile in care locuiesc si isi desfasoara activitatile zilnice, in locuri de buna vecinatate potentate de valori si resurse locale. Initiativa are loc in cadrul proiectului Acasa in Comunitatea Ta.
Cele 10 comunitati selectate in cadrul proiectului sunt Valea Corbului (jud Arges), Spantov si Dorobantu (jud. Calarasi), Gaujani (jud. Giurgiu), Vizuresti, (Dambovita), Burila Mica, Simian si Gruia (jud. Mehedinti), Daiesti si Francesti (jud. Valcea).
Proiectul Acasa in Comunitatea Ta este implementat de Fundatia PACT in parteneriat cu Habitat for Humanity Romania si Asociatia Village Life. Timp de 20 de luni, partenerii vor lucra cu grupuri de initiativa formate in cele 10 comunitati selectate, care au un procent mare de populatie roma. Scopul este de a identifica problemele de locuire cu care se confrunta pentru a aplica solutiile potrivite, in functie de specificul fiecarei comunitati.
Partenerii proiectului vor pune accent pe reabilitarea si utilizarea spatiului comun si individual ca resursa pentru dezvoltarea sustenabila a comunitatii. Acesta va fi un punct de plecare pentru grupurile de initiativa. In timp, ele isi vor mobiliza propria comunitate sa se dedice imbunatatirii mediului si conditiilor in care traiesc impreuna.
Acasa in Comunitatea Ta inseamna dezvoltarea capacitatii de a crea si sustine initiative ale comunitatii pentru comunitate si care vor avea un impact pe termen lung in randul membrilor acestor comunitati mixte din mediul rural din sudul Romaniei. Proiectul abordeaza o problema esentiala din Strategia Guvernului Romaniei de Incluziune a Cetatenilor Romani Apartinand Minoritatii Romilor pentru perioada 2012 – 2020.
Incepand cu 17 februarie, echipa proiectului va deschide procesul de facilitare, instruire si consultanta a grupurilor de initiativa din Valea Corbului, Spantov, Dorobantu, Gaujani, Vizuresti, Burila Mica, Simian, Gruia, Daiesti si Francesti. Pe termen lung, acest proces va avea un impact asupra capacitatii celor 10 comunitati de a se autosustine, prin forte si initiative proprii, mobilizand resursele locale si creand atitudini responsabile ale celor ce isi doresc sa se simta acasa in comunitatea lor.
Proiectul este cofinantat printr-un grant din partea Elvetiei prin intermediul Contributiei Elvetiene pentru Uniunea Europeana extinsa. (A.D.).