Fundatia Progress alaturi de partenerii ei – Leadership Foundation din Norvegia, Biblioteca Judeteana “George Baritiu” Brasov, Biblioteca Metropolitana Bucuresti, Biblioteca Judeteana “Octavian Goga” Cluj, Biblioteca Judeteana “Ioan N. Roman” Constanta, Biblioteca Judeteana “Christian Tell” Gorj, Biblioteca Judeteana “Ovid Densuseanu” Hunedoara si Biblioteca Judeteana “I. G. Sbiera” Suceava – lanseaza proiectul “Al treilea spatiu al cetateniei active”.
Problematica pe care o abordeaza proiectul “Al treilea spatiu al cetateniei active” este rata mica de participare civica a cetatenilor romani. Mai putin de 10% dintre concetatenii nostri au participat la activitati ce tin de manifestarea civismului si sub 5% dintre ei au semnat vreodata o petitie. Printre principalii factori care determina lipsa de implicare se numara precaritatea competentelor civice, a oportunitatilor de invatare a comportamentelor civice si a unor spatii, care sa faciliteze aglutinarea cetatenilor in scopul de a se implica civic.
Solutia propusa de Fundatia Progress este dezvoltarea unui sistem complet de facilitare a participarii civice pentru practicarea democratiei prin: crearea de spatii care sa protejeze si sa promoveze valorile democratice (“cuiburi ale democratiei”), formarea de cetateni activi si realizarea de audituri de integritate pentru unele dintre serviciile administratiilor publice locale. Interventia Fundatiei Progress are la baza conceptul de “al treilea spatiu” (third place) definit ca un mediu social unde oamenii se retrag din celelalte doua medii obisnuite (acasa si la locul de munca) pentru a interactiona cu alti membri ai comunitatii, pentru a stabili noi conexiuni si pentru a-si reface resursele de energie si creativitate.
Astfel, se vor amenaja “cuiburi ale democratiei” in 14 biblioteci publice judetene, mai intai pentru formarea de competente specifice cetateniei active prin training si apoi ca locuri de manifestare a comportamentelor civice.
Ca urmare a acestui proiect peste 200 de cetateni si reprezentanti de ONG-uri, constituiti in Grupuri de Actiune Civica, vor beneficia de formare si peste 15.000 de cetateni vor fi informati si constientizati despre beneficiile implicarii civice.
Proiectul este finantat prin granturile SEE 2009-2014, din cadrul Fondului ONG Romania, cu o suma nerambursabila in valoare de 220.884 EUR. Derularea proiectului se va face pe parcursul a 22 de luni, incepand cu iulie 2014 pana in aprilie 2016. (A.D.).