Fundatia United Way Romania si compania Metropolitan Life sustin financiar proiectul “Invata-ma sa zambesc!” derulat de Fundatia Baylor Marea Neagra, prin programul „Alaturi de tine”, care aloca finantare pentru mai multe ONG-uri locale ce desfasoara proiecte sociale in zonele din tara unde exista agentii Metropolitan Life.
Proiectul isi propune sa dezvolte abilitati de exprimare emotionala si relationare sociala unui grup de 10 copii infectati si afectati de HIV, prin participarea la o tabara terapeutica pe o perioada de 5 zile. Tabara terapeutica va imbina exercitii specifice terapiei de grup cu activitati recreative orientate terapeutic.
“Acesti copii au trecut de curand prin experienta unor traume emotionale. Unii dintre ei si-au pierdut in ultimii doi ani mama ca urmare a infectiei HIV/SIDA, iar altii se confrunta cu dificultatile majore de tratament si investigatii medicale permanente impuse de un diagnostic deocamdata fara leac” – a declarat Luiza Vlahopol, coordonatorul proiectului si sef departament psihosocial la fundatia Baylor.
La finalul proiectului toti copiii vor fi trecut prin intreg programul terapeutic stabilit si vor fi capabili sa identifice emotii, sa le gestioneze, vor invata sa aplice regulile de baza de comunicare cu ceilalti si vor invata cel putin o strategie de rezolvare a unei situatii problematice şi vor cunoaşte paşii ce trebuie parcurşi pentru a lua o decizie si a depasi o problema.
” Am considerat ca cea mai potrivita modalitate de a sustine comunitatile locale este de a implica angajatii si agentii nostri care locuiesc in respectivele zone sa aleaga proiecte de CSR din mediul apropiat lor”, afirma Emilia Bunea, CEO Metropolitan Life. “Astfel colegii nostri inteleg printr-o legatura directa cu beneficiarii care sunt problemele cu care se confrunta acestia si cum poate programul Alaturi de tine dezvoltat impreuna cu United Way sa ii ajute”.
In ultimii ani, Fundatia Baylor Marea Neagra a desfasurat o serie de grupuri terapeutice atat pentru copii, cat si pentru adulti. Grupurile terapeutice au vizat acceptarea si adaptarea la diagnosticul de infectie cu HIV, aderenta la terapia antiretrovirala specifica persoanelor infectate cu HIV, dezvoltarea personala in scopul identificarii si dezvoltarii de resurse prin care persoanele infectate sa depaseasca trauma aflarii diagnosticului. Aceste grupuri au cuprins activitati de art-terapie, joc de rol, dramatizare, povesti metaforice. (A.D.).