În cadrul proiectului „Butonul care salvează vieți”, prin care va fi lansat în regiunea județului Bacău un serviciu inovator, integrat, de teleasistență și telemonitorizare medicală permanentă, 200 de persoane în vârstă din orașele Buhuși și Bacău, precum și din zonele limitrofe, vor beneficia de servicii îmbunătățite de îngrijire și asistență medicală la domiciliu.
Proiectul va fi derulat pe durata unui an prin parteneriatul dintre Fundația Vodafone România și Fundația de Sprijin Comunitar Bacău. Din bugetul total al proiectului, de aproape 130.000 de euro, Fundația Vodafone România asigură o finanțare de aproximativ 100.000 de euro, prin programul Connecting for Good.
Cei 200 de beneficiari, persoane în vârstă ce suferă de diverse afecțiuni care le limitează libertatea de mișcare sau le pun în pericol viața, vor primi un dispozitiv mobil prin care se pot comunica informații către un centru de comandă, fie direct, fie indirect, printr-un buton de panică. În centrul de comandă, funcțional 24 de ore, șapte zile pe săptămână, va fi permanent disponibil un operator specializat ca asistent medical calificat.
“Ne bucurăm să sprijinim acest proiect inovator, prin care persoanele în vârstă, afectate de un grad sporit de imobilitate din cauza unor afecțiuni cu risc major, sau a vârstei înaintate, vor beneficia de suport vital în monitorizarea și gestionarea problemelor de sănătate. Conceptul <<Butonul care salvează vieți>> introduce, ca noutate, componenta de teleasistență și telemonitorizare, care permite folosirea avantajelor oferite de tehnologia modernă pentru îmbunătățirea vieții oamenilor, iar în multe situații chiar pentru salvarea lor”, declară Angela Galeța, Directorul Fundației Vodafone România.
Dispozitivul mobil constă într-o brățară de tip ceas, din silicon medical, rezistentă la apă, dotată cu un buton de panică. Comunicarea informațiilor va fi asigurată prin intermediul serviciilor de telefonie mobilă. Utilizatorii dispozitivului vor putea apela la suportul centrului de comandă fie prin telefon, fie apăsând butonul de panică, în caz de urgență. În cazul apelurilor telefonice, dispecerul va procesa informațiile primite și, în funcție de complexitate și gravitatea situației semnalate, va iniția un protocol medical special în care vor fi indicate acțiunile necesare (de exemplu, automedicație, deplasarea la domiciliul pacientului a unui asistent medical al Fundației de Sprijin Comunitar, solicitarea serviciului de ambulanță etc.).
Serviciul de teleasistență și telemonitorizare va fi integrat cu un pachet complex de servicii socio-medicale adaptate nevoilor persoanelor în vârstă, constând în asistență medicală și îngrijire la domiciliu, care să contribuie în mod direct la o viață mai bună pentru beneficiarii vârstnici din proiect.
Proiectul va dezvolta centrul de comandă în Buhuși, în incinta Centrului Rezidențial Satul Seniorilor Milly, astfel încât să permită gestionarea unei baze cu minimum 200 de beneficiari și implementarea unui program de gestionare a fișelor electronice medico-sociale. Centrul de comandă va fi dotat cu o centrală telefonică, un server și echipamente de comunicații mobile pentru operatorii care vor lucra în schimburi și pentru echipa de asistenți medicali care va interveni la domiciliul pacienților. (A.D.).