GMP PR si Itsy Bitsy lanseaza campania „Viata secreta a copilului tau”, o initiativa care isi propune sa ajute copiii, parintii si profesorii din Romania sa lupte impotriva bullying si cyberbullying (hartuirea prin intermediul tehnologiei), fenomene extrem de raspandite la nivel mondial, care au luat amploare si in Romania, cu efecte ce pot fi devastatoare in dezvoltarea celor mici.
Astfel, grupul de initiativa invita familiile cu copii (5-12 ani) pe 13 mai la primul atelier parinte-copil sustinut de psihologi si psihoterapeuti despre bullying si cyberbullying, marcand astfel startul campaniei.
Statisticile arata ca 82% dintre situatiile de bullying au loc in institutiile de invatamant. In Romania, 1 din 3 copii a fost umilit in fata colegilor, iar cei mai afectati de acest abuz emotional sau fizic sunt baietii cu varste intre 9 – 12 ani. Cu astfel de fenomene copiii se confrunta din ce in ce mai des, incepand chiar de la gradinita, cu consecinte care pot fi ireversibile in dezvoltarea lor.
“Studiile internationale arata ca in 75% dintre cazurile in care s-a intervenit bullying-ul s-a oprit. Astfel, cel mai important rol il joaca <martorii> fenomenului de bullying si lor vom incerca sa ne adresam pe tot parcursul campaniei. Ne propunem ca pana la finalul anului sa putem avem o comunitate de parinti, copii si profesori apta sa lupte cu forte proprii impotriva bullying-ului si destul de puternica pentru a interveni atunci cand observa un astfel de fenomen”, declara Ana Maria Diceanu, Senior Partner GMP PR.
In contextul raspandirii accesului la internet la varste tot mai mici, specialistii atrag atentia asupra celui mai recent fenomen de hartuire prin intermediul tehnologiei – cyberbullying. Statisticile arata ca 6 din 10 tineri vor experimenta cyberbullying in viitorul apropiat.
“246 de milioane de copii la nivel global sunt anual victime ale bullying-ului. Romania se afla din pacate pe harta cyberbullying-ului pe primul loc in Europa, cu o incidenta a fenomenului de 37.3%. Inca de mici, copiii au conturi de mail, facebook si youtube. Toate aceste canale sunt surse sigure de bullying. Parintii trebuie sa se implice in viata online a copilului, iar cei mici trebuie sa inteleaga puterea cuvintelor online“, spune Ana Maria Diceanu.
Potrivit specialistilor, bullying-ul reprezinta un fenomen de hartuire, tachinare cu scopul de a-l umili pe celalalt. Este o actiune constienta si voluntara, repetitiva care poate aduce victimei rani emotionale si scaderea increderii in propria persoana, dar si in mediu. (A.D.).