Aceasta este concluzia la care au ajuns reprezentantii Guvernului Romaniei, ai Bancii Mondiale si ai UNICEF in cadrul celei de-a saptea Conferinte pe Educatie pentru Europa si Asia Centrala, “Intarirea Sistemelor de Educatie Timpurie a Copilului: Investitia timpurie pentru a asigura o invatare eficienta”. Evenimentul a fost organizat recent la Bucuresti de catre Banca Mondiala in parteneriat cu Ministerul Educatiei Nationale din Romania, UNICEF si The Open Society Foundations.
Tinand cont de importanta experientelor de invatare timpurie a copiilor in stabilirea parcursului educational al acestora, multe tari din regiune cauta sa extinda sistemele de educatie pentru a include copiii mici in educatia ante prescolara si in educatia prescolara. In discursul de deschidere, Ministrul Roman al Educatiei, Remus Pricopie, si-a exprimat intentia de a scadea varsta copiilor care intra in sistemul de educatie obligatoriu la varsta de cinci ani, facand astfel ultimul an de gradinita obligatoriu.
“Toti expertii prezenti la conferinta au subliniat inca o data ca investitia in educatia timpurie este vitala pentru dezvoltarea copiilor, contribuind astfel la dezvoltarea tarilor. Pentru a atinge acest obiectiv, avem nevoie de servicii de educatie timpurie de calitate la care sa aiba acces fiecare copil si, in special, cei mai vulnerabili. Aceste servicii trebuie sa colaboreze cu alte institutii si actori locali, mai ales cu parintii. UNICEF sustine apelul facut la Conferinta pentru o mai mare investitie in educatia timpurie a copiilor”, a declarat Sandie Blanchet, Reprezentantul UNICEF in Romania.
In cadrul conferintei au fost prezentate bune practici in ceea ce priveste imbunatatirea cadrului institutional si de guvernanta, a mecanismelor de finantare, acces si incluziune in educatia timpurie a copilului, pregatirea cadrelor didactice si masurarea nivelului de pregatire pentru scoala pentru a sprijini toti copiii sa faca usor tranzitia de la educatia prescolara la scoala primara.
In ultimii 20 de ani, UNICEF Romania a oferit asistenta tehnica Ministerul Educatiei Nationale pentru introducerea conceptului de educatie timpurie a copilului, pentru dezvoltarea si implementarea strategiilor si politicilor publice. UNICEF in parteneriat cu Ministerul Educatiei din Romania, autoritati locale si ONG-uri a modelat diferite initiative de educatie prescolara, cu focus pe cei mai vulnerabili copii si accesul lor la educatie timpurie de calitate. Educatia, inclusiv educatia timpurie a copilului, este una dintre prioritatile Parteneriatul dintre Guvernul Romaniei si UNICEF pentru perioada 2013-2017. (A.D.).