Spitalul Judetean de Urgenta Constanta a primit un ventilator de suport respirator in valoare de 80.000 de lei, pentru sectia de neonatologie.
Fondurile pentru achizitionarea echipamentului au fost donate de cunoscutul tenisman Horia Tecau, originar din orasul Constanta, iar actiunea face parte din seria de 21 de dotari anuntate de Salvati Copiii pentru 2015, ce vizeaza maternitati si sectii de nou-nascuti din Bucuresti si din intreaga tara.
Aceasta este a treia donatie din cadrul proiectului Salvati Copiii pentru reducerea mortalitatii infantile ce vizeaza judetul Constanta. In 2013, organizatia a oferit un incubator de terapie intensiva, iar anul trecut patru pulsoximetre, patru laringoscoape si consumabile in valoare totala de 68.000 de lei.
„Pentru prematurii mici, cu varsta gestationala sub 34 de saptamani, ventilatia mecanica este adesea masura care garanteaza salvarea vietii nou-nascutului. De aceea, o sectie de Terapie Intensiva trebuie sa dispuna permanent de echipamente pentru ventilatie mecanica in numar suficient si de calitate. Este un echipament scump, dar costul devine insignifiant prin comparatie cu o viata pierduta sau cu punerea in pericol a starii de sanatate a nou-nascutului”, spune Dr. Livia Fratiman, Sef Sectie Neonatologie, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta ”Sfantul Apostol Andrei” Constanta
In Spitalul Judetean de Urgenta Constanta au avut loc anul trecut 3.363 de nasteri, dintre care 367 s-au intamplat inainte de termen, cu diferite grade de prematuritate, necesitand terapie specifica. 546 dintre toti nou-nascutii internati in Neonatologie (15.8%) au primit ingrijiri in Compartimentul de Terapie Intensiva al sectiei pentru o perioada cuprinsa intre 3 zile si 8 saptamani. Rata de mortalitate infantila in judetul Constanta a fost in 2014 de 11,9 la mie, mai ridicata decat media nationala.
Principala cauza de mortalitate infantila a devenit prematuritatea, care inregistreaza o crestere semnificativa in aproape toate tarile lumii. Copiii prematuri au mai mari sanse de supravietuire acum, decat aveau in anii 1990, dar totul depinde de ingrijirile pe care le primesc inainte de a se naste si in primele ore de viata. Potrivit Raportului WHO Born too soon din 2012, 90% dintre copiii prematuri sau extrem prematuri (sub 32 de saptamani) supravietuiesc in tarile dezvoltate, in timp ce in regiunile slab dezvoltate, acelasi procent, de 90% dintre acesti copii, mor.
In Uniunea Europeana, Romania se mentine pe primul loc in topul tarilor cu cele mai mari rate ale mortalitatii infantile, cu un procent de 8,8 la 1000 de nou-nascuti vii, in 2014, fata de media Uniunii Europene, de 3,7‰. Potrivit datelor de la Institutul National de Statistica, este pentru prima data in ultimii 25 de ani cand rata mortalitatii infantile in Romania nu inregistreaza nicio scadere, mentinandu-se la un nivel ingrijorator de mare.
”Ma bucur foarte mult ca am ocazia sa ma implic si sa contribui la dotarea Spitalului Judetean din orasul meu natal. Cauza sustinuta de Salvati Copiii m-a impresionat si nu am putut ramane indiferent fata de suferinta acestor bebelusi. Pentru mine, copiii nascuti prematur sunt campioni, sunt adevarati invingatori in lupta lor pentru viata. Imi doresc foarte mult sa ii ajut in continuare, sa aiba o sansa la o viata normala”, spune Horia Tecau, sustinator Salvati Copiii. (A.D.).