Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu a anuntat recent reluarea Programului National pentru Fertilizare in Vitro si Embriotransfer (FIV) incepand cu anul 2015.
Subprogramul FIV a fost initiat de catre Ministerul Sananatii in anul 2011, in urma campaniei de advocacy pe care Asociatia SOS Infertilitatea – cu sprijinul medicilor, pacientilor si familiilor lor largite – a desfasurat-o in regim de voluntariat incepand cu anul 2008.
Atata timp cat a fost finantat (iulie 2011 – decembrie 2012), in cadrul Subprogramului National de Fertilizare in Vitro și Embriotransfer s-au efectuat proceduri in urma carora s-au nascut sute de copii in familii care altfel nu i-ar fi putut avea. In anul 2013, din motive de finantare, pacientii nu au putut depune dosare, deși Subprogramul teoretic a existat, figurand in lista de programe nationale de sanatate publicata in Monitorul Oficial pentru anii 2013 și 2014.
Conform ultimelor statistici primite de la Ministerul Sanatatii, in cadrul Subprogramului s-au raportat 208 sarcini finalizate cu o nastere. Intrucat, pe de o parte, nu toate nasterile au fost raportate si, pe de alta parte, o mare parte dintre sarcini au fost gemelare, estimam ca in urma Subprogramului s-au nascut peste 300 de copii. De asemenea, multi dintre parinti au embrioni crioprezervati in urma procedurilor, care vor fi transferati ulterior, deci numarul sarcinilor, respectiv al copiilor nascuti, foarte probabil va fi mai mare.
Stoparea finantarii Subprogramului FIV in 2013-2014 a transformat Romania in singura tara europeana care nu acorda niciun fel de sprijin cuplurilor care au nevoie de ajutor medical in dorinta lor de a deveni parinti. Comparatia nu este facuta cu tari occidentale sau scandinave, recunoscute pentru nivelul ridicat al sustinerii cuplurilor hipofertile, dar chiar si in vecini situatia este incomparabil mai buna. Astfel, Bulgaria si Polonia sustin trei tentative de fertilizare in vitro, iar Ungaria nu mai putin de cinci astfel de incercari. (A.D.).